Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie la cel mai mare nivel de la începutul anului 2001, în lupta împotriva...

Via: rfi.ro

A noua creștere consecutivă din partea băncii centrale a dus rata de depozit la 3,75%, un nivel văzut ultima dată în mai 2001 și egal cu cel mai mare record înregistrat anterior.

Costurile împrumuturilor au crescut în cel mai rapid ritm din ultimul an în încercarea de a lupta împotriva inflației.

În total, ratele cheie au crescut cu 4,25 puncte procentuale de când BCE a făcut prima sa mișcare în iulie anul trecut, după ce invazia rusească a Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente.

Inflația era „estimată să rămână la un nivel ridicat pentru prea mult timp”, a spus BCE într-un comunicat în care își anunța cea mai nouă decizie.

Prețurile de consum din zona euro au crescut cu 5,5% în iunie, o scădere față apogeul cu două cifre de anul trecut, dar cu mult încă peste ținta de 2% a BCE.

Decizia BCE a venit la o zi după ce Rezerva Federală a SUA și-a reluat propriul ciclu de creșteri printr-o majorare cu un sfert de punct.

Banca centrală a SUA a atenționat că ar putea majora din nou ratele dacă inflația se va dovedi încăpățânată, în timp ce se exprima o incertitudine tot mai mare cu privire la hotărârea BCE de a majora în continuare, economia zonei euro arătând din ce în ce mai slabă.

În mod colectiv, cele 20 de țări din blocul valutar euro au intrat în recesiune la începutul anului, care este în scădere de două trimestre consecutive.

Inflația de bază și mai mult decât atât

Observatorii au fost ochi și urechi la conferința de presă a președintei BCE, Christine Lagarde, de la 14:45 (12:45 GMT), așteptând o indicație despre intenția instituției de a continua majorările sau nu la următoarea sa întâlnire.

Anterior, Lagarde a indicat că este „puțin probabil” ca factorii de decizie ai BCE să poată spune în curând dacă ratele au atins vârful.

Inflația încă „își făcea drum prin economie, în etape”, a spus ea la sfârșitul lunii iunie.

Recenta încetinire a inflației s-a datorat „în principal reducerii creșterii anuale a prețurilor la energie” care crescuse ca urmare a războiului din Ucraina, a spus Eric Dor, director la școala de afaceri IESEG.

În general, inflația va „scădea și mai mult în restul anului, dar se va menține peste țintă pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat joi BCE.

„În timp ce unele măsuri indică semne de relaxare, inflația de bază rămâne în general ridicată”, a fost declarația BCE.

Inflația de bază, o măsură atent urmărită care exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun, de fapt, a crescut la 5,4% în zona euro în iunie, de la 5,3% în mai.

Oficialii Băncii Centrale, cu sediul în Frankfurt, sunt acum mai îngrijorați de impactul creșterii salariilor, deoarece lucrătorii cer salarii mai mari pentru a acoperi costurile crescute.

„Așteptați și veți vedea”

În ciuda perspectivelor economice deja sumbre, factorii de decizie vor „insista asupra unei abordări bazate pe date, pe principiul «așteptăm și vom vedea»” în următoarele luni, a declarat Salomon Fiedler, economist la Berenberg Bank.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns