Cum se schimbă sectorul energetic din regiunea Bavaria din Germania

Via: rfi.ro

Prosperă din punct de vedere economic și înfometată de energie, Bavaria a încercat să-și extindă capacitatea de a produce energie eoliană, necesară pentru ca Germania să-și atingă obiectivul de a fi neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2045.

Din ianuarie, regiunea sudică a instalat doar cinci turbine și a semnat alte două noi proiecte, situându-se aproape pe ultimul loc în clasamentul celor 16 state federale ale Germaniei.

Dar un vânt nou pare să înceapă a bate, deoarece Guvernul de la Berlin încearcă să accelereze construcția noilor proiecte eoliene.

Cei aproximativ 900 de locuitori din Schnabelwaid au aprobat la limită noul proiect de a instala aproximativ 10 turbine la sfârșitul unei consultări publice din aprilie.

„Pentru copiii noștri”

Schimbarea de opinie se datorează nu numai unei conștientizări tot mai mari a schimbărilor climatice și a îngrijorării cauzate de ieșirea Germaniei din acordul pentru energie nucleară în aprilie, ci și la finanțele precare ale satului.

Districtul este „are foarte multe datorii”, a spus primarul Hans-Walter Hofmann, iar parcul eolian „va genera venituri”.

Hofmann a estimat că, la o rată de 0,2 cenți pe kilowatt-oră, zona ar putea încasa două milioane de euro (2,2 milioane de dolari) în 20 de ani.

Locuitor al satului Schnabelwaid, Guenther Angerer a sprijinit proiectul de intalare a turbinelor pentru a asigura „aprovizionarea cu energie pentru copiii noștri”, a declarat pensionarul pentru AFP în drum să-și ia nepoata de la grădiniță.

De cealaltă parte a dezbaterii, Karin Bauer a spus că defrișarea pădurii pentru a face loc turbinelor eoliene „contravine complet” principiilor de conservare a climatului.

Rețeaua bogată de ape subterane din zonă ar fi „în pericol dacă se construiesc 10 turbine eoliene”, a adăugat Rosemarie Ballwieser, vecina lui Bauer.

Modul în care viitorul parc eolian va afecta resursele locale va fi examinat ca parte a procesului de aprobare finală, care va dura până în 2024.

Ulterior, palele turbinelor înalte de 200 de metri (656 de picioare înălțime) „ar putea începe să se rotească în toamna lui 2026”, a declarat Maximilian Weiss, responsabilul de proiect.

Energia produsă de parcul eolian ar putea produce suficientă energie electrică pentru 30.000 de locuințe, potrivit companiei deținute de Weiss, Uhl Windkraft.

Obiectiv: turbine

Prin stabilirea unui obiectiv de a acoperi 1,4% din suprafața Germaniei cu turbine eoliene până în 2027, crescând la 2% până în 2032, guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz speră să trimită un semnal guvernelor regionale ale Germaniei pentru să se grăbească.

Mesajul este îndreptat în mod special către regiunea Bavaria, condusă în prezent de Markus Soeder, membru al partidului conservator de opoziţie CSU.

Factorii de decizie din regiune și-au bazat adesea rezoluțiile astfel încât să nu irite locuitorii nemulțumiți la vederea unor noi turbine în curtea lor din spate.

În Bavaria, instalarea centrelor de energie eoliană este îngreunată de o măsură care stipulează că orice catarg nou trebuie să se afle la o distanță mai mare de 10 ori decât înălțimea proprie față de cea mai apropiată casă.

În nordul Bavariei, există „un adevărat curent optimist”, a spus deputatul regional Martin Stuempfig de la Partidul Verzilor.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns