BBC: Nord-coreenii care lucrează în China „exploatați ca niște sclavi”

Via: hotnews.ro

Luna trecută, au apărut informații care vorbeau despre revolta nord-coreenilor care lucrează în China, după ce au aflat că nu vor fi plătiți și că salariile lor au fost destinate construirii de arme pentru Phenian, scrie BBC

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea Pulhwasal-3-31 în Coreea de Nord, potrivit presei de statFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Cazurile de proteste ale nord-coreenilor sunt practic nemaiauzite, deoarece statul exercită un control aproape total asupra cetățenilor săi, iar disidența publică poate duce la execuție.

Revoltele, deși neconfirmate oficial, au stârnit îngrijorarea zecilor de mii de rude ale muncitorilor care au nevoie de banii trimiși din străinătate pentru a putea supraviețui.

BBC a vorbit cu un fost muncitor nord-coreean din China care a susținut că celor care lucrează în unele companii cu performanțe slabe li s-a reținut salariul.

Am văzut, de asemenea, corespondența cuiva care spune că este un lucrător IT și care susține că este „exploatat ca un sclav”.

Revoltele ar fi izbucnit în mai multe fabrici de îmbrăcăminte conduse de nord-coreeni din nord-estul Chinei pe 11 ianuarie, potrivit unui fost diplomat nord-coreean.

Ko Young Hwan, care a dezertat în Coreea de Sud în anii 1990, a declarat pentru BBC că muncitorii au explodat când au aflat că salariile lor, neplătite de luni de zile, au fost transferate la un fond destinat pregătirii pentru război din Phenian.

„Au devenit violenți și au început să spargă mașini de cusut și ustensilele de la bucătărie”, a spus domnul Ko. „Unii chiar i-au închis pe oficialii nord-coreeni într-o cameră și i-au atacat”.

BBC nu poate verifica relatarea domnului Ko cu privire la aceste proteste, deoarece nu sunt disponibile informații verificabile în mod independent.

Se estimează că 100.000 de nord-coreeni sunt detașați în străinătate, mai ales în fabrici și șantiere din nord-estul Chinei, operate de guvernul nord-coreean, de unde câștigă valută valoroasă pentru regimul nord-coreean lovit de sancțiuni. Se estimează că aceștia au adus Phenianului 740 de milioane de dolari (586 de milioane de lire sterline) între 2017 și 2023.

Majoritatea veniturilor lor sunt transferate direct statului. Lucrătorilor din fabricile de textile li s-a spus că vor fi plătiți la întoarcerea în Coreea de Nord.

În mod obișnuit, lucrătorii petrec trei ani în străinătate, dar închiderea frontierelor din Coreea de Nord a forțat muncitorii aflați în străinătate să-și prelungească șederea acolo

Nemulțumirea a început să se producă în toamna anului trecut, susține domnul Ko, când Phenianul și-a slăbit restricțiile la frontieră și a permis oamenilor să revină. Unii dintre muncitori au încercat să-și primească banii, dar au aflat că nu-i vor mai primi.

O versiune similară a evenimentelor a fost împărtășită de Cho Han-beom, cercetător senior la think tank-ul finanțat de guvernul sud-coreean, Institutul Coreean pentru Unificare Națională (KINU), care a citat și surse din China. El crede că la nemulțumiri au luat parte până la 2.500 de muncitori, din 15 fabrici din provincia Jilin.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns