Deficit/excedent comercial. Cum stau trei economii mari: SUA, Germania și Franța

Via: rfi.ro

Birourile de statistică din mai multe economii mari au publicat datele privind comerțul internațional de bunuri și servicii. Este vorba despre Statele Unite ale Americii, Germania și Franța și pentru fiecare stat balanța comercială are relevanța și importanța sa.

În Statele Unite, anul trecut a adus rezultate bune, în sensul că deficitul comercial al celei mai mari economii a lumii a atins cel mai scăzut nivel din anul 2020, atunci când comerțul mondial a fost parțial blocat de criza pandemică.

Datele publicate de Departamentul de Comerț american arată că anul trecut deficitul comercial a fost de aproximativ 774 miliarde de dolari, cu aproximativ 19% mai puțin decât în anul 2022. Este o ajustare așteptată de demnitarii și de economiștii americani care încep să pledeze pentru o reducere a deficitelor și a datoriei publice.

În detaliu, exporturile de bunuri și servicii americane au fost în anul 2023 de 3.053 miliarde de dolari, cu o creștere cu 1,2% față de anul precedent. Importurile au avut valoarea de aproximativ 3.827 de miliarde de dolari, în scădere cu 3,6% față de anul 2022. Analiștii cred că evoluția pozitivă a balanței comerciale poate fi un atuu pentru actualul președinte în cursa prezidențială pe care o va avea de parcurs anul acesta.

De altfel, președintele Biden a menținut barierele vamale introduse de fostul președinte Donald Trump pentru unele produse importate din China. Dar, actualul președinte american a mai făcut ceva: a lansat programe pentru investiții în producția de baterii pentru mașini electrice, semiconductori sau panouri solare. Sunt o parte din mărfurile de care SUA era dependentă de importurile din China și pe care administrația Biden a încercat să le producă acasă.

Așadar, chiar și fără sforăitorul slogan „America first”, rezultatele încep să se vadă. De exemplu, anul trecut, Mexicul a întrecut China, după 20 de ani, în ceea ce privește volumul relațiilor comerciale cu Statele Unite ale Americii.

Mai interesant este că SUA a ajuns să aibă excedent comercial în relația cu China, adică a exportat în valoare de 475 miliarde și a importat bunuri și servicii de 427 miliarde de dolari.

În Franța, Institutul de Statistică nu a adus cele mai bune vești în materie de deficit comercial. Anul 2023, s-a încheiat cu un deficit de 99,6 miliarde de euro (la limita a 100 de miliarde, ca o palidă consolare), ceea ce înseamnă un deficit mare, dar mai redus decât cel din anul 2022, atunci când ajunsese la o valoare de 164 miliarde de euro. Desigur, remarcă analiștii, o parte a scăderii deficitului de anul trecut a venit de la reducerea prețurilor materiilor prime energetice pe care Franța le importă. În plus, a existat o revigorare a exporturilor franceze. Acestea au crescut numai cu 1,5% față de anul precedent, la o valoare de 607 miliarde de euro. Această ușoară revenire se datorează creșterii vânzărilor de echipamente de transport, chiar dacă ponderea în total exporturi a scăzut puțin. În schimb, exporturile de produse agricole au fost în scădere la fel ca și produsele energetice, care, însă, au o cauză comună și anume scăderea prețurilor materiilor prime.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns