Bruxelles-ul va media între TikTok şi România (POLITICO)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea primului tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat Administrația Prezidențială. Instituția mai spune că „în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.

În același comunicat transmis la finalul ședinței CSAT convocate de președintele Klaus Iohannis se menționează că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”. Conform sursei citate, membrii CSAT au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să facă de urgență demersuri necesare, conform competențelor legale, „pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința Consiliului”.

Mai trebuie spus că mâine Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok, după ce autorităţile de reglementare de la Bucureşti au ameninţat cu suspendarea platformei de social media din cauza rolului său în victoria unui candidat antisistem în alegerile prezidenţiale.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM), Pavel Popescu, a anunțat miercuri seară că va lansa „procesul oficial” de blocare a TikTok în România. El a revenit joi asupra ideii de a solicita suspendarea platformei. ”Mânat de dorinţa sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situaţii delicate în care ne aflăm astăzi, aseară am propus o soluţie exagerată: suspendarea temporară a platformei TikTok”, a arătat Popescu, subliniind că opinia a fost una personală. El a subliniat că libertatea de exprimare ”nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situaţii prin care trece o ţară”. ”ANCOM nu poate şi nu va suspenda TikTok”, a precizat el.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România. „Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns

[feedwind]