Citiți continuarea
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă. CSAT a cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să deschidă o ancheta. Ce înseamnă toate acestea? Uată opinia lui Claudiu Degeratu.
CSAT nu numește campania lui Georgescu drept atac, atrage atenția că nu a respectat legislația electorală
Claudiu Degeratu: În primul rând este evident menționarea ideii că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. Sigur, este destul de cum să spun, destul de neclar așa, la prima vedere. În mod normal aici ar trebui să apreciem că STS-ul a confirmat că au existat atacuri cibernetice asupra rețelei specializate a Biroului Electoral Central, deci a rețelei de calculatoare care deservesc această activitate de colectare și centralizare a situației votului. Asta înțeleg eu, acum sigur, nu avem clar acest comunicat dacă STS a confirmat sau nu. Pentru că altfel, la modul general, într-adevăr, în fiecare zi sunt sute, dacă nu mii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii civile și asupra infrastructurii cibernetice a sistemului național de apărare și securitate și siguranță națională.
Reporter: Să trecem la candidatul Tik Tok. Ce înțelegeți dumneavoastră din formularea vizavi de candidatul Tik Tok? Pentru că de aici iese tot acest scandal de aici s-a convocat și CSAT. Reiese din ce ne spune CSAT că această manevră pe Tik Tok este un atac?
Claudiu Degeratu: Nu, nu este un atac, este o practică care încalcă codul sau legislația românească privind procesul electoral și înțeleg că după ce am avut decizia judecătorilor judecătorească pe contestarea făcută de către Călin Georgescu, el a continuat să aplice aceeași practică. Asta este asta reiese din comunicat. În ciuda deciziei el a continuat să facă acest lucru. Asta înseamnă că pe contul oficial de pe Tik Tok, Călin Georgescu a continuat să emită asemenea materiale fără să respecte decizia judecătorului. Pentru restul activității voluntarilor va fi greu de demonstrat pentru că ei au avut indicații speciale să nu menționeze numele lui Călin Georgescu și să introducă la comentarii tot felul de intervenții de manipulare. Deci aici va fi mai greu…
Reporter: Am discutat cu oameni din social media care știu foarte bine cum funcționează această platformă și care au spus, așa: Călin Georgescu nu putea el să cu niște voluntari cu niște oameni ca într-o săptămână să crească ca Făt Frumos. Aici au fost cu siguranță, așa spun cei care se pricep la social media, au fost cu siguranță niște fabrici de boți. Noi din acest comunicat nu înțelegem asta, eu nu înțeleg asta….
Claudiu Degeratu: Nu se intră nu se intră în detalii, se pune accentul în comunicat doar pe respectarea de către Călin Georgescu a deciziilor decizii judecătorești de contestare, atâta tot nu se discută despre fabricile de boți, pentru că nu există legislație în România care să interzică fabrica de boți din China sau din Orientul Mijlociu, pentru că ele au locații în alte țări.