Camerun lansează primul program de vaccinare pe scară largă împotriva malariei

Via: rfi.ro

Malaria, boală transmisă de țânțari, provoacă moartea a peste 600.000 de oameni în fiecare an, în principal în Africa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Din totalul deceselor înregistrate în Africa, peste 80% reprezintă copii cu vârsta de sub cinci ani.

După ce vaccinul RTS,S a trecut cu succes de testele inițiale, vaccinul este acum distribuit la scară largă în toată Africa, începând din Camerun.

La un spital din orașul Soa, situat la 20 de kilometri de capitala Yaoundé, micuțul Noah Ngah, în vârstă de șase luni, a devenit primul bebeluș vaccinat la această unitate medicală.

Spre ușurarea mamei sale, care aștepta să fie vaccinată și sora lui geamănă, micuțului i-a fost administrată doza de vaccin fără nicio problemă, asistentele medicale care au efectuat procedura asigurându-se că procesul decurge în cele mai bune condiții.

„Unii părinți sunt reticenți, însă eu știu că vaccinurile sunt benefice copiilor”, a declarat pentru AFP mama celor doi, Helene Akono.

Spitalul din Soa este unul dintre numeroasele centre de vaccinare din cele 42 de districte desemnate ca fiind prioritare pe întreg teritoriul Camerunului, vasta națiune central-africană care numără aproximativ 28 de milioane de locuitori.

Vaccinul va fi oferit gratuit și, în mod sistematic, tuturor copiilor cu vârsta de sub șase luni, alături de celelalte vaccinuri obligatorii sau recomandate, informează guvernul.

Această inițiativă reprezintă „un pas istoric către extinderea la scară largă a programului de vaccinare împotriva uneia dintre cele mai grave boli în rândul copiilor din Africa”, au declarat în luna noiembrie OMS, agenția ONU pentru copii UNICEF și Alianța Gavi pentru vaccinuri.

Vieți salvate

Mai mult de 300.000 de doze ale vaccinului RTS,S, primul vaccin împotriva malariei recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a Națiunilor Unite, au sosit la Yaoundé la sfârșitul lunii noiembrie.

Pentru organizarea lansării publice de luni au fost necesare două luni de pregătiri.

Începând din anul 2019, peste două milioane de copii au fost vaccinați în Ghana, Kenya și Malawi, în faza de testare.

În urma campaniei de vaccinare în masă, s-au înregistrat reduceri semnificative ale cazurilor grave de malarie și ale numărului de spitalizări.

Programul de vaccinare împotriva malariei demarat în Camerun este primul de acest fel la nivel global în ceea ce privește amploarea și organizarea sistematică, susține OMS, în calitate de coordonator al campaniei finanțate majoritar de Alianța Gavi pentru Vaccinuri.

„În Camerun, 30% din toate investigațiile medicale sunt legate de malarie”, a declarat pentru AFP, Aurelia Nguyen, doamna director executiv al programului Alianței Gavi pentru Vaccinuri.

„A dispune de un astfel de instrument preventiv precum vaccinul va contribui la eliberarea capacităților sistemului de sănătate și la scăderea numărului de spitalizări și decese”.

Burkina Faso, Liberia, Niger și Sierra Leone urmează, la rândul lor, să își înceapă propriile campanii de vaccinare la scară largă.

Lansarea vaccinului aduce progrese semnificative, însă nu reprezintă „soluția miraculoasă” a acestei probleme, a declarat Willis Akhwale, consilier special la Consiliul pentru Eradicarea Malariei din Kenya.

„Deși vaccinul împotriva malariei nu oferă protecție totală, chiar și o eficacitate mai mică, de exemplu, de 40%, poate avea un impact semnificativ în prevenirea formelor severe ale bolii și salvarea vieților, în special în rândul copiilor cu vârsta de doi ani”, a declarat Willis Akhwale pentru AFP.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns