Franța amendează Amazon cu 32 de milioane de euro pentru supravegherea angajaților

Via: rfi.ro

Amazon France Logistique a monitorizat activitatea angajaților în special prin intermediul datelor provenite de la scanerele folosite de personal pentru a procesa coletele, potrivit agenției, cunoscută sub denumirea de CNIL.

Scanerele au semnalat conducerii în cazul în care timpii de inactivitate erau mai mari de 10 secunde sau ritmul de procesare a pachetelor și coletelor „aproape la secundă”, a precizat CNIL într-o declarație.

Una dintre metodele de supraveghere descoperită de CNIL a fost utilizarea unei metode prin care se verifica dacă un articol a fost scanat „prea repede” sau în mai puțin de 1,25 secunde.

Acest lucru a demonstrat că lucrătorii erau sub presiune constantă și trebuiau să-și justifice mereu absențele. Era monitorizat chiar și timpul începând din momentul în care angajații intrau în depozit, până atunci când își începeau munca.

Agenția a adăugat că nu au fost informați în mod adecvat cu privire la această supraveghere, datele fiind păstrate timp de 31 de zile.

Supravegherea a fost considerată o încălcare a Regulamentului General al UE privind Protecția Datelor (GDPR), care impune companiilor reguli stricte pentru obținerea consimțământului în legătură cu modul în care sunt folosite informațiile personale.

Amenda a constat în aproximativ trei procente din veniturile anuale ale Amazon France Logistique, care au ajuns la 1,1 miliarde de euro în 2021, cu un profit net de 58,9 milioane de euro.

Mii de angajați au fost afectați de aceste sisteme, a precizat CNIL, care a deschis ancheta în 2019, în urma unor articole din presă și a plângerilor depuse de angajați.

Organismul de supraveghere a declarat că amenda este „aproape fără precedent” și nu este desparte de maximul de patru la sută din venituri stabilit de CNIL.

„Calitate și eficiență”

Un purtător de cuvânt al Amazon a afirmat că firma a respins constatările ca fiind „incorecte și avem dreptul de a face apel”. Acesta a adăugat că astfel de sisteme sunt necesare „pentru a garanta siguranța, calitatea și eficiența”.

Compania are în jur de 20.000 de angajați cu contracte permanente în Franța, iar lucrătorii din depozite sunt repartizați în opt centre imense de distribuție.

David Lewkowitz, președintele Amazon France Logistique, a declarat luna aceasta pentru AFP în timpul unei vizite la depozitul său de lângă Douai, în nordul Franței, că instrumentele de gestionare erau necesare pentru manipularea precisă a zecilor de mii de colete care trec zilnic prin centrele de distribuție.

De exemplu, aparatele de stivuire au drept scop siguranța că angajații verifică în mod adecvat dacă articolele sunt deteriorate sau prezintă alte probleme înainte să fie scanate pentru expediere „într-un mod conform normelor de siguranță, în special prin asigurarea unor posturi corespunzătoare”, a afirmat Amazon în declarația sa.

De asemenea, măsurarea „timpului de inactivitate” nu era pentru a controla fiecare mișcare a unui lucrător, ci pentru a asigura că orice anomalie a lanțului de aprovizionare este investigată și corectată rapid.

Însă Amazon a precizat ca răspuns la constatările CNIL că va dezactiva capacitatea „aparatelor de stivuire” de a semnaliza viteza de gestionare și va extinde avertismentele privind „timpul de inactivitate” la 30 de minute în loc de 10.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns