Cauza principală a inflației rămâne deficitul. Cu expansiunea monetară din spate, cu îndatorarea de anul trecut (Interviu)

Via: rfi.ro

Zahărul, untul, ouăle și telemeaua s-au scumpit cel mai mult în luna mai, dacă comparăm prețurile cu cele din mai anul trecut. Dacă însă le comparăm cu cele de la începutul acestui anului, cartofii sunt campionii scumpirilor, cu peste 25 de procente, arată datele INS.

Dar asta nu înseamnă că prețurile scad, doar că ele vor crește mai lent. Economistul Cristian Păun a explicat la RFI de ce continuă să crească prețurile.

Avem, în primul și în primul rând, din punctul meu de vedere, o problemă legată de oferta. E prea puțină oferta, prea puțin diversificată, prea puțin avansată din punct de vedere al prelucrării. Și aici, dacă facem referire strict la alimente, unde avem cele mai mari probleme, noi stocăm foarte puțin, prelucrăm foarte puțin, procesăm foarte puțin din tot ceea ce producem pe zona agricolă, pe zona alimentară. În continuare avem prea puține investiții în această industrie și, în consecință, cererea pe care o au românii legată de alimente nu este pe deplin satisfăcută. Chiar putem spune că foarte puțini din această cerere este satisfăcută de industria locală și aici mă refer (de ce ce spun puțin? pentru că trebuie să comparăm cu ceva. Da? Evident) la potențialul pe care îl avem. Adică e clar că agricultura și industria aferentă funcționează deocamdată la sub potențialul ei. Și mai avem încă multă vreme până când vom ajunge la o industrie care într-adevăr să conteze și să poată „să facă” prețurile în piață, astfel încât într-un final să nu mai avem probleme din această direcție. Mai vorbim, de asemenea, de, să spunem așa, incertitudini cu privire la ce o să se întâmple în perioada următoare, pentru că vedem tot felul de mesaje care vin din toate direcțiile cu privire la intrarea în recesiune, intrarea într-o zonă din aceasta de scădere economică, Germania, zona euro și acest lucru cu siguranță că este un element de incertitudine.

Rep: Atât Guvernul, cât și BNR anunță o inflație dintr-o cifră spre finalul acestui an. Aceasta înseamnă o scădere a încasărilor la buget. Este în interesul guvernanților, scăderea inflației?

Anunță o scădere a inflației, dar am tot spus-o public: atâta timp cât tu ai deficit excesiv, el adaugă un plus de inflație întotdeauna. De ce? Este destul de simplu de explicat, pentru că deficitul înseamnă că Guvernul cheltuiește mai mult decât își poate permite și obține din taxele pe care le percepe, cu precădere mediului privat. Dar Guvernul, în momentul de față, nu acționează așa. El nu se limitează doar la taxare și la ceea ce obține prin taxare, ci el cheltuiește mult mai mult decât obține din această taxare. Adică de undeva, cheltuind resurse pe care nu le are, aduce o putere de cumpărare pe care o introduce în piață suplimentar față de puterea de cumpărare existentă, redistribuită sau nu prin sistemul de taxare. Adică aducem din viitor în prezent putere de cumpărare pe care astăzi nu o avem, sperând că o vom avea în viitor. Cauza principală a inflației astăzi în România rămâne partea aceasta de deficit.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns