Ce băuturi deosebite (și românești) punem pe masa de Paște – Recomandări și sfaturi de la 4 experți în vinuri

Via: hotnews.ro

​Mâncarea de Paște parcă n-ar fi la fel fără băuturile potrivite. Friptura de miel sau de curcan, drobul, pasca, salata boeuf, cozonacul, ouăle vopsite și toate celelalte bunătăți au nevoie să fie acompaniate de băuturi care să le pună în valoare gustul, dar și să ajute să alunece mai ușor (și, de ce nu, să ușureze digestia).

Vinuri de PașteFoto: Anton Ostapenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Băutura tradițională pentru această ocazie este, fără doar și poate, vinul roșu, dar atunci când am cerut specialiștilor în domeniu recomandări, am aflat că la masa de Paște merg foarte bine și alte băuturi, precum vinuri albe, rose, spumante sau tării.

Iată care au fost recomandările experților.

Cezar Ioan de la Vinul.ro:„O să încep cu un vin alb dulce, contraintuitiv”

Cezar Ioan este fondatorul celei mai longevive publicații despre vinuri din România – Vinul.ro, dar și publisher al volumelor „Romanian Gastronomy in the XXIst Century”, „Winelovers’ Guide into Romanian Treasures” și altele.

El ne spune că pentru el, anul ăsta, vinurile de Paște vor fi alese așa încât să fie sigur că sunt pe gustul lui și că le plac și prietenilor cu care se va întâlni.

„O să încep cu un vin alb dulce, contraintuitiv, dar vom avea pe masă și niște pateu de casă și vreau să-i văd pe toți zâmbind de la bun început. Pentru prietenii mei băutori de demisec/demidulce/dulce, voi alege cu siguranță vreo patru sticle (ne întâlnim de mai multe ori) de Tămâioasă românească Grande Reserve Beciul Domnesc (strâmbați voi din nas că e prea ieftin la cei 31 lei sticla pe site-ul producătorului, eu mă bucur!).

Un vin dulce cu arome și gust accesibile, dar care e departe de a fi simpluț – e echilibrat, ușor de băut și totuși complex. E vinul cu care demontez cel mai ușor prejudecata că marile companii producătoare, cele industriale, nu pot să facă vin bun. Am și impresia că mai e și o promoție, la achiziții peste 250 lei ai transportul gratuit”, spune Cezar.

Pentru băutorii de vinuri BIO, Cezar are următoarele recomandări: „Alegerea e fie o Fetească neagră de Dealu Mare, de la Domeniile Franco Române, la 35 lei sticla pe king.ro, fie un mai pretențios și mai prețios asamblaj dobrogean de Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească neagră de la Domeniul Bogdan – Cuvee Experience roșu.

La 57 de lei pe site-ul producătorului, satisface și mintea în căutare de BIO, și buzunarul meu în căutare de raport bun preț/calitate. Ambele crame au la bază know-how franțuzesc, ambele vinuri pe care le voi lua sunt savuroase și nu-mi devalizează contul de vacanță. Cred c-o să iau din amândouă, că va fi multă carne de miel pe masă.”

Ca să meargă cu drobul, urda și cașul cu ridichi și ceapă verde și alte „varietăți delectabile” (inclusiv „vorbă lungă”), Cezar spune că o să pună pe masă o Nedee oltenească (de fapt, mai multe) – asamblaj de Fetească regală, Fetească albă și Tămâioasă românească.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns