Cozonac pufos cu nucă. Rețetă tradițională și mod de preparare

Via: hotnews.ro

​​Cozonacul pufos cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale pe care toată lumea îl vrea pe masa de Paște, iar gospodinele caută rețeta perfectă, fie că este vorba de una tradițională sau una mai neconvențională.

CozonacFoto: Rusu Eugen Catalin | Dreamstime.com

Până a ajunge însă pe masa de Paște, pentru cozonacul pufos cu nucă este ceva de muncă, dar respectarea rețetei va duce la rezultatul așteptat de toată lumea. Pentru cei nerăbdători, marea plăcere este să-l rupă imediat ce e scos din cuptor. Mirosul cozonacului pufos cu nucă aburind parcă te întoarce în perioada de bucurie a copilăriei, iar asta chiar că este rețeța perfectă pentru Paște.

Rețetă tradițională pentru cozonac pufos cu nucă

O rețetă tradițională de cozonac pufos cu nucă am găsit pe farfuriacolorata.ro, pozele trimise de cei care au încercat-o făcându-ne să v-o propunem și vouă.

Ingrediente aluat

Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă pufos este nevoie de câteva ingrediente pe care le găsim cu ușurință. Iată-le mai jos:

1 kg de fain= 000 50 g drojdie proaspaătă sau 14 g uscată 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut 250 g zahar 4 oă 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o păstaie de vanilie coajă rasă de la 2 lămâi și o portocală 15 g sare

Mod de preparare cozonac pufos cu nucă

Se cerne făina de trei ori, după care se face „o groapă” în mijlocul vasului în care este pusă, fără a ajunge însă la fund. Se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor astfel încât să se topească zahărul, însă nu până dă laptele în fiert.

După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină deasupra cât să acoperim și așteptăm 10 minute.

Separat se freacă gălbenușurile cu sarea, se pune coaja de lămâie și apoi se adugă această compoziție în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm până se omogenizează bine.

Se toarnă uleiul în fir subțire, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.

Timpul ideal de frământare este de 30 de minute. Dacă nu aveți răbdare puteți să o faceți 15 minute, dar nu mai puțin. După, acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.

Ingrediente umplutură. Cu ce se amestecă nuca

Umplutura pentru cozonacul pufos cu nucă – rețetă tradițională:

300 g rahat colorat (dacă vreți)150 g nuca 100 g zahar 50 g cacao

Cât aluatul dospește, batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine. Miezul de nucă poate fi în bucăți mai mari sau tocat mai mărunt astfel încât umplutura cozonacului să fie mai fină.

Aluatul trebuie lăsat la crescut o oră și jumătate sau două.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns