Ce bine le zice, domn Marcel!

Via: rfi.ro

Nimic nu i-a scăpat viitorului premier. Am putut auzi astfel un „buchet” de promisiuni: la finalul mandatului, adică peste un an și jumătate, salariul minim net va fi de 500 euro, iar cel mediu de 1.000 euro. De ce se raportează dl. Ciolacu la euro? Nu știm, dar țintele pot fi atinse.

În acest moment, salariul minim net este de 1898 lei, iar în anul 2024 ar trebui să ajungă la 2.500 lei, dacă euro va rămâne la un curs de schimb față de moneda națională apropiat de cel actual. La fel și câștigul salarial mediu, care era în aprilie de 4.564 lei și deci va trebui să mai crească într-un an și jumătate cu aproape 500 lei.

Marcel Ciolacu a continuat: pensiile vor crește, voucherele pentru alimente și pentru plata facturilor de gaze și energie vor continua. Însă, viitorul premier va trebui să decidă dacă păstrează plafonarea tarifelor la gaze și energie, pentru că prețul pieței este acum mai mic decât cel reglementat.

De altfel, premierul desemnat a ținut să pună la punct și regulile pieței atunci când a spus că „piața ne-a arătat că, în criză, nu produce eficiență, ci speculă”.

Marcel Ciolacu are de dus o adevărată bătălie cu piața. De exemplu, un obiectiv al viitorului guvern este stoparea creșterii prețurilor. Nu este clar cu ce mijloace? Prin hotărâre de guvern? Prin ordonanță de urgență. Enormitățile încep, însă, de la punctul în care dl. Ciolacu spune că vrea să lupte cu prețurile și cu specula. Premierul vorbește despre un așa-zis „program îndrăzneț și coerent”. Un plan care îi implică pe producători, distribuitori și marile lanțuri de magazine. Am auzit de sute de ori această idee, fără să se poată face într-adevăr ceva concret. Dar, planul lui Marcel Ciolacu seamănă foarte mult cu ideea de a controla și reglementa prețurile produselor alimentare pe întreg lanțul de producție, distribuție și comercializare. La fel ca în comunism.

O altă promisiune este aceea de reducere graduală a impozitării muncii, mai ales pentru angajații cu venituri mici și medii. Nu-i o ideea rea, dar este greu de pus în practică, pentru că bugetul pierde resurse. Sau poate dl. Ciolacu se gândește să compenseze scăderile de contribuții pe muncă prin impozitarea progresivă a veniturilor.

În educație, salariile vor crește, dar nu doar atât. Copiii care au nevoie vor primi vouchere pentru o masă caldă, transport școlar, îmbrăcăminte, rechizite de două ori pe an și consiliere psihologică. Sunt cu adevărat obiective mărețe. Care continuă și în domeniul sănătății. Modernizări și dotări, dar, totuși, niciun cuvânt despre spitalele regionale de care se vorbește de ani de zile și care au finanțare prin planul național de redresare și reziliență.

Dintre obiective nu lipsește nici rezolvarea „o dată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară”. Sunt ținte ambițioase, dacă avem în vedere că proiectul de lege privind pensiile speciale stă în așteptare în birourile din Camera Deputaților și partidele din coaliție nu au avut până acum curajul să adopte legea. Iar, soarta legii de salarizare unitară este neclară, dar păstrarea în funcție a ministrul Budăi ne face să ne întrebăm în ce măsură este posibil ca proiectul să fie elaborat în timp util pentru a îndeplini jalonul din PNRR.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns