Cea mai profitabilă afacere

Via: rfi.ro

Întrebarea este: ați putea ghici în ce domeniu este posibilă o astfel de performanță? Pentru a mai păstra suspensul să spunem că o rată a profitului se consideră mai mult decât bună dacă este între 10% și 20%. Evident, rata medie a profitului diferă în funcție de domeniu. Managerii companiilor din comerț și industrie se pot considera mulțumiți cu o rată a profitului de 10%-15%. În anii buni, sectorul financiar poate ridica nivelul de profitabilitate până la 15%-20%. Nu trebuie, însă, să uităm că orice criză care apare în economie duce băncile într-o zonă de pierderi financiare, o situație care poate dura chiar și câțiva ani. Pierderile vor fi recuperate în anii de expansiune a economiei.

Dacă o rată a profitului de 20% este o adevărată „mană cerească” pentru orice manager și acționar, ce se poate spune despre un profit care ajunge la 90% din cifra de afaceri? Că este o situație cu totul excepțională.

Așadar, să ne întoarcem la întrebarea: ce afacere poate aduce o rată a profitului de 90% cu numai trei angajați? Răspunsul este: un fond de investiții. Mai concret, este vorba despre vehiculul de investiții al fondatorilor companiei Dedeman, numit Pavăl Holding.

Care este secretul acestui holding?

Nimic spectaculos, doar modul în care și-a ales țintele investiționale. Sau dacă este să pornim de la început trebuie spus că totul pleacă de la afacerea de bază a fraților Pavăl, respectiv retailerul Dedeman. În ultimii ani, lanțul de magazine a fost o adevărată mașină de cash pentru acționari. Dedeman a produs atât de mulți bani încât proprietarii și-au pus problema diversificării investițiilor lor.

Astfel, au creat un vehicul prin intermediul căruia au făcut plasamente în diverse domenii. De la afaceri imobiliare la companii cotate pe Bursa de la București. Din acest punct de vedere, portofoliul de investiții al Pavăl Holding poate fi un bun exemplu pentru cei care doresc să aibă câteva repere în ceea ce privește investițiile pe piața de capital.

Un portofoliu care include participații mai importante sau mai reduse la companii precum Alro Slatina, Transelectrica, Electrica, Vrancart, Conpet sau Purcari. La Cemacon, companiile controlate de frații Pavăl dețin 95% din firmă. De asemenea, anul trecut, holdingul a achiziționat 30% din compania care operează brandul Farmacia Tei și totodată a preluat portofoliul de birouri al unui fond de investiții din domeniul imobiliar. În plus, vehiculul de investiții a făcut și o achiziție mai specială și anume un hotel din Italia, aflat pe malul lacului Garda.

Să adăugăm achiziția unei companii din sectorul agricol care lucrează aproximativ 8.000 de hectare și cumpărarea platformei fostei fabrici de hârtie Letea din Bacău. Trebuie menționat și un fond de investiții cu un capital de 50 milioane de euro, dedicat întreprinderilor mici și mijlocii românești. În total, activele Pavăl Holding ajung la 12,2 miliarde de lei, un nivel excelent pentru România.

Poate părea că grupul de companii deținut de frații Pavăl devine prea mare pentru România. Dar, orice temere de acest fel trebuie văzută prin prisma nevoii de a avea investitori autohtoni puternici.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns