Centurile principalelor orașe din țară, blocate de transportatori și fermieri

Via: rfi.ro

Coloanele de transportatori si fermieri blochează traficul pe multe centuri din principalele orașe din țară. Întâlnirea cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș trebuia să înceapă la ora 14:00, cu o întârziere de mai multe ore, după ce delegația protestatarilor nu s-a prezentat la întâlnire de dimineață, convocată de ministru.

„Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegația acestora nu s-a prezentat la întrevedere și a solicitat amânarea discuțiilor pentru ora 14.00. Reprezentanții MF rămân deschiși la orice propunere de reprogramare a întâlnirii sau la stabilirea unei noi modalități de comunicare pentru a aborda revendicările și problemele ridicate. Din partea MF, s-au prezentat la întâlnire: ministrul Marcel Boloș, președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Nicoleta Cârciumaru, Secretar de Stat Carmen Moraru și Secretar General Adjunct Petronel Munteanu”, a transmis Ministerul Finanțelor, scrie G4Media.ro.

O coloana imensă de camioane și tractoare blochează șoseaua din Suceava. Protestatarii au format coloana pe DN 29 și intenționează să ajungă la Vama Siret, transmit Antena3 și G4 Media.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un set de măsuri care să aibă ca rezultat final reducerea RCA, a anunţat Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, după discuţiile de sâmbătă cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor.

COTAR a anunţat proteste în ianuarie dar susţine că nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat organizarea unor proteste în luna ianuarie, dacă nu se vor finaliza discuţiile cu autorităţile în legătură cu problemele din transport şi din piaţa de asigurări, dar nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu Guvernul, precizează organizaţia duminică, printr-un comunicat.

“Din punctul nostru de vedere, aceste proteste, chiar spontane fiind, nu trebuie să degenereze şi nu trebuie să se transforme în anarhie. Noi toţi, transportatori, agricultori şi alte categorii din industrie trebuie să ne punem la masa discuţiilor, pentru negocieri”, arată sursa citată.

În context, organizaţia subliniază că 70% dintre revendicările celor care protestează în aceste zile pot fi rezolvate într-un termen rezonabil, sunt pertinente, iar unele chiar foarte urgente şi necesare.

COTAR arată că unele soluţii au fost prezentate de reprezentanţii săi încă de la finalul anului trecut iar rezolvarea stă în mâna autorităţilor din România.

“În legătură cu plafonarea preţului RCA la un tarif de 4.500 de lei pentru clasa de bonus B0 – considerăm că iniţiativa, în această formă, nu poate fi implementată, din două motive: acel tarif este nesustenabil, dacă mai vrem ca acea poliţă RCA să poată despăgubi daunele produse din accidente. City Insurance a vândut poliţe RCA la acel nivel de preţ şi a dat faliment, producând pagube uriaşe pe această piaţă.

De asemenea, plafonarea pe termen lung a unui preţ contravine legislaţiei europene, iar o astfel de măsură nu poate fi menţinută nici măcar pe termen mediu. Se poate face, însă, altceva: se poate lua ca reper tariful RCA de referinţă, care este unul sustenabil, astfel încât orice tarif RCA care depăşeşte acel nivel să fie redistribuit de către BAAR spre una dintre companiile de asigurări care să fie obligată să îl accepte, la tariful de referinţă publicat pe site-ul ASF.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns