Cheltuielile pentru război și creșterile masive de salarii pun presiune pe inflație

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Prețuri incontrolabile. După o perioadă de acalmie în 2023, inflația a început să crească din nou în Rusia, atingând nivelul de peste 9% în vară, înainte de a scădea la 8,5% în octombrie, conform agenției naționale de statistică ruse Rosstat.

Ca răspuns, Banca Centrală a Federației Ruse (CBR) a majorat rata dobânzii de referință de la 19% la 21% la sfârșitul lunii octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii, în încercarea de a aduce inflația înapoi la obiectivul său de 4% pe an.

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, Moscova a reușit să mențină o creștere dinamică, în ciuda sancțiunilor occidentale. Dar costul traiului a crescut cu aproape 30%, de două ori mai mult decât media din zona euro.

Cifrele oficiale privind inflația sunt, de asemenea, contestate: unii analiști independenți sunt de părere că creșterea prețurilor este mult mai mare. Potrivit institutului rus Romir, bunurile de consum de zi cu zi precum untul, cartofii și uleiul ar fi crescut în medie cu peste 22 % numai în 2024.

Creșterea vertiginoasă a cheltuielilor publice

Motivul principal al acestei inflații este investiția masivă a statului în efortul de război din Ucraina. Bugetul alocat Apărării, care s-a dublat deja din 2022, va crește cu încă 30 % în 2025, până la echivalentul a 130 de miliarde de euro. Aceste cheltuieli alimentează nu numai industria de armament, ci și multe sectoare conexe, cum ar fi construcțiile, textilele, transporturile și electronicele, toate acestea înregistrând o creștere puternică în ultimii ani.

„Investițiile de stat stimulează activitatea, ducând la o creștere a cererilor de împrumut și la o creștere a masei monetare în circulație în Rusia. Această dinamică favorizează inflația”, subliniază Julien Vercueil, economist specializat în Rusia și vicepreședinte la Institutul național de limbi și civilizații orientale (Inalco).

„Salarii uriașe”

Pe de altă parte, producția în toate sectoarele se confruntă cu o problemă majoră: lipsa forței de muncă. „Aproximativ 1.000 de voluntari se înrolează în armată în fiecare zi, ceea ce ar trebui să compenseze pierderile suferite pe câmpul de luptă”, explică Igor Delanoë, cercetător specializat în probleme de securitate și apărare ruse și director adjunct al Observatorului franco-rus. „Dar Rusia nu dorește să efectueze o a doua mobilizare ca în 2022, deoarece oficial nu duce un război, ci o « operațiune specială ». Deci, pentru a găsi noi voluntari, este nevoită să ofere salarii și prime uriașe”.

În iulie, orașul Moscova a anunțat o creștere a bonusului de recrutare, ridicând salariul noilor recruți la 5,2 milioane de ruble pentru primul an – aproximativ 44.000 de euro – adică, de cinci ori salariul mediu.

În timp ce creșterile salariale au fost deosebit de mari în armată, multe alte sectoare, cum ar fi textilele și agricultura, au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative. Recrutarea masivă de soldați și plecarea multor imigranți de la începutul războiului au pus o presiune majoră pe piața muncii.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns

[feedwind]