Seceta din Brazilia aruncă în aer prețul cafelei

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Soiul Robusta, mai ieftin și mai puțin aromat decât Arabica, atinge de asemenea prețuri nemaiîntâlnite în ultimele zeci de ani.

„Este clar că acest lucru va avea un impact major” de la începutul anului viitor, când companiile vor negocia contractele pentru cafea, declară analistul Mirabaud John Plassard.

Nestlé, care deține Nespresso, Nescafé și capsulele Starbucks, vândute în supermarketuri, anunțase încă din noiembrie o creștere a prețurilor și o reducere a dimensiunilor acestor capsule, în contextul scăderii marjelor de profit, transmite agenția Bloomberg.

Grupul J.M.Smucker, care deține firmele Folgers, Dunkin și Cafe Bustelo, printre cele mai bine vândute din Statele Unite, a efectuat deja o primă majorare a prețurilor în luna iunie în cazul anumitor companii și o a doua în octombrie, pentru întregul său portofoliu.

Încălzirea climatică

Creșterea prețurilor este legată, în primul rând, de oferta din America Latină, dar și din anumite țări africane, precizează John Plassard. „Previziunile referitoare la producție nu sunt foarte optimiste pentru următoarele șase luni”, subliniază el.

În Brazilia, incendiile, de o amploare ieșită din comun – majoritatea fiind de rezultatul unor acțiuni criminale, potrivit autorităților – au făcut ravagii timp de mai multe săptămâni vara aceasta, din Amazon, în sud, până în nordul țării, agravate de o secetă fără precedent, pe care experții o atribuie încălzirii globale.

Rezultatul: recolta de cafea a fost afectată, dat fiind că acest gigant agricol este cel mai mare producător și exportator din lume. Iar o jumătate de kilogram de Arabica, cea mai scumpă și cea mai bine vândută, a ajuns, miercuri, la 320,10 cenți la New York, cel mai ridicat preț din 1977.

Este adevărat că arborii de cafea din Brazilia au beneficiat de „ploi însemnate cantitativ” în octombrie, după incendii, „contribuind la o creștere extraordinară a florilor în majoritatea regiunilor producătoare de cafea arabica”, remarcă analistul de la Rabobank, Guilherme Morya.

„Dar situația dificilă a stocurilor pentru 2024-2025 și perspectiva unei recolte braziliene dezamăgitoare în 2025-2026, dacă înflorirea arborilor nu evoluează conform așteptărilor, creează temeri că prețurile vor continua să crească”, adaugă el.

”Dependență”

„Alte cauze, de data aceasta geopolitice, precum perturbarea transportului maritim în Marea Roșie, taxele vamale anunțate de Donald Trump și incertitudinile legate de viitoarele reglementări ale Uniunii Europene privind defrișările, contribuie la menținerea prețurilor materiilor prime în general, dar și a cafelei.”

„În acest context de incertitudine, agricultorii aleg să vândă doar ceea ce au nevoie, limitând, astfel, oferta de cafea pe piața locală”, concluzionează domnul Morya.

Aceste temeri privitoare la aprovizionare apar și în Vietnam, primul producător mondial al soiului Robusta, folosit, de exemplu, pentru cafeaua instant.

Acest soi, listat la bursa din Londra, se comercializează în prezent pentru aproximativ 5.200 de dolari pe tonă. La jumătatea lunii septembrie, acesta ajunsese la un preț record de 5.829 de dolari, pentru prima dată de la introducerea actualului contract de referință, în 2008.

Acest preț nu a mai fost înregistrat din anii 1970, potrivit Bloomberg, pe baza datelor de arhivă.

Ținându-și cafeaua cu lapte de ovăz în mână, în fața unui lanț de cafenele londonez, foarte frecventat, Nicky, în vârstă de 26 de ani, știe deja că nu va reduce consumul, chiar dacă prețurile vor crește.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns

[feedwind]