Colonada impunătoare a Bazilicii lui Traian a fost restaurată la Roma

Via: rfi.ro

Restaurarea unei porțiuni a Bazilicii Ulpia, ce a domnit deasupra orașului antic italian timp de peste un mileniu, a readus la viață măreția și grandoarea vechiului monument construit din marmură.

În timp ce majoritatea lucrărilor de restaurare a monumentelor antice din Roma implică, de regulă, lucrări de conservare la nivelul structurilor inferioare ale acestora, prin reconstrucția colonadei corintice cu două etaje a bazilicii atenția s-a îndreptat înspre partea superioară a structurii, înalte de peste 23 de metri.

„Dacă turiștii nu sunt copleșiți de măreția monumentelor, nu au cum să înțeleagă semnificația arhitecturii”, a declarat Claudio Parisi Presicce, cel mai înalt oficial pentru patrimoniul cultural al Romei, pentru AFP, în timpul unei vizite la Forumul lui Traian.

Bazilica Ulpia a fost piesa centrală a Forumului lui Traian, cel mai mare și ultimul dintre forumurile imperiale, numit după Marcus Ulpius Traianus, împăratul Romei între anii 98 și 117 d.Hr.

Frizele decorative ale Bazilicii Ulpia, care înfățișează victorii înaripate sacrificând tauri, au fost refăcute.Frizele decorative ale Bazilicii Ulpia, care înfățișează victorii înaripate sacrificând tauri, au fost refăcute.

Frizele decorative ale Bazilicii Ulpia, care înfățișează victorii înaripate sacrificând tauri, au fost refăcute.
Sursa imaginii:
Filippo Monteforte/AFP via RFI

Inaugurată în secolul al II-lea, Bazilica Ulpia s-a prăbușit în mare parte în timpul Evului Mediu, dar a fost descoperită în urma unor săpături arheologice la începutul secolului al XIX-lea și în anii 1930.

În cadrul actualului proiect de restaurare și reconstrucție, început în 2021, au fost descoperite trei coloane de marmură verde care nu erau integrate în planul de sol al structurii Bazilicii, fiind neglijate timp de aproximativ un secol, a declarat Parisi Presicce.

Inginerii le-au reintegrat corespunzător, readucându-le în structura principală a Bazilicii, deasupra a patru piloni de granit care marchează perimetrul exterior al primei nave a bazilicii.

Între cele două rânduri de coloane, arheologii și tehnicienii au recreat antablamentul cu friza sa decorativă înfățișând victorii înaripate sacrificând tauri.

Inginerii au readus cele trei coloane din marmură verde la locul lor, deasupra unor piloni de granit.Inginerii au readus cele trei coloane din marmură verde la locul lor, deasupra unor piloni de granit.

Inginerii au readus cele trei coloane din marmură verde la locul lor, deasupra unor piloni de granit.
Sursa imaginii:
Andreas Solaro/AFP via RFI

Restaurarea Bazilicii, finanțată de oligarhul rus Alisher Usmanov

Proiectul a fost finanțat din banii obținuți din donația în valoare de de 1,5 milioane de euro făcută în anul 2015 de oligarhul de origine uzbecă Alisher Usmanov.

Ulterior, acesta a sancționat de Uniunea Europeană și de Statele Unite în urma invaziei Rusiei în Ucraina, fiind acuzat de Trezoreria americană că este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Cu o avere estimată de Forbes la 14,4 miliarde de dolari, obținută din industria metalurgică și minieră, Usmanov a mai investit și în trecut în proiectele de restaurare a Romei, datorită dragostei sale puternice pentru Italia.

Alisher Usmanov a fost numit „cel mai generos donator în cadrul evenimentelor caritabile” de către Sunday Times’ Rich List în 2021, după ce a donat 4,2 miliarde de dolari în scopuri caritabile în decursul a 20 de ani.

Parisi Presicce a evitat să vorbească public despre donația lui Alisher Usmanov, insistând asupra faptului că aceasta a fost făcută înainte ca el să fie sancționat. Patrimoniul antic al Romei este unul „universal”, restaurarea sa nefiind doar o preocupare locală sau națională, susține Parisi Presicce.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns