Confuzie „made in România”: cei care fac sunt criticați, cei care nu fac sunt lăudați

Via: rfi.ro

Mi-a atras atenția, pentru că titlul respectiv este expresia unei idei destul de răspândită probabil și anume că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are o parte importantă de vină în ceea ce privește cele două mari falimente din asigurări: City Insurance și Euroins.

Cred că este nevoie de câteva comentarii care chiar dacă vor fi împotriva curentului opiniei publice, trebuie, totuși, spuse. Așadar, să ne aducem aminte în ce situație se afla piața asigurărilor în anul 2020, atunci când s-a instalat actualul președinte al ASF și, parțial, o nouă echipă de conducere.

În piața asigurărilor erau multe „secrete” pe care le știa toată lumea și anume politica prețurilor de dumping dusă de două societăți, Euroins și City Insurance, mulțimea de reclamații primite la ASF din cauza întârzierilor de plată pe care le aveau cele două companii, relațiile extrem de tensionate cu service-urile auto (în unele cazuri, din cauza unităților reparatoare), dar și o lipsă de capital în pofida cotelor mari de pe piața RCA pe care le aveau cele două companii de asigurări.

Erau evoluții care au fost tolerate de către ASF sub conducerea fostului președinte, Leonardo Badea. Ce putea să facă noua conducere ASF? Existau două variante: să lase lucrurile așa cum erau și să pară că nu vede ce se întânplă sau să acționeze, să schimbe ceva într-o piață a asigurărilor RCA profund viciată.

ASF, cu actualul președinte, a ales să acționeze. Poate că a făcut-o prea lent sau uneori cu prea puțină hotărâre, dar a acționat. Au fost date amenzi, s-au făcut controale la cele două companii de asigurări, au fost ridicate autorizațiile de funcționare și au fost intentate procese în instanță.

Poate mecanismul ASF nu a funcționat perfect, dar, legalitatea a fost respectată, iar hotărârea de a clarifica problemele din piața RCA a existat. În tot acest timp, în care ASF își făcea treaba de autoritate de supraveghere și control, în care instituția era amenințată cu procese și oamenii din ASF erau acuzați că servesc interese obscure, fostul președinte Leonardo Badea, cel sub conducerea căruia piața RCA ajunsese în haosul cunoscut, era „parcat” bine-mersi în Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.

Este posibil ca din dorința de a asana piața RCA funcționarii și conducerea ASF să fi făcut și unele greșeli. Dar, nu instituția de supraveghere este vinovată pentru falimentul celor două companii, City Insurance și Euroins, ci eventual acționarii celor două firme care puteau să aducă un aport de capital și în felul acesta ar fi salvat firmele de la insolvență.

Nu am nicio afinitate cu conducerea ASF. Ba chiar, nu cred că ar trebui ca membrii Consiliului să mai primească încă un mandat, nu pentru că îi consider vinovați de falimentul celor două companii, ci din principiu. Cred că într-un sistem democratic, șefii instituțiilor și conducătorii politici trebuie să aibă mandate limitate pentru a nu se osifica în funcții. Dar, nu cred deloc că ASF este vinovată de falimentul celor două companii. În fond, care ar fi fost alternativa? Ca ASF să aibă aceeași atitudine de non-combat ca până în anul 2020.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns