Copiilor ucraineni refugiați le este dor de familii și prieteni (Studiu)

Via: rfi.ro

Peste 15.000 de sondaje la care au răspuns adulți ucraineni, refugiați în 24 de țări, precum și informații colectate în urma consultării a 307 copii și adolescenți, 115 persoane în grija cărora se află copiii, 33 de membri ai comunităților gazdă și 34 de furnizori de servicii sociale din Polonia și România, au fost incluse în acest raport.

Documentul arată că, în general, cei mai mulți copii și persoane care au grijă de ei se simt bine-primiți în țările gazdă, dar le lipsește viața pe care o aveau acasă, în Ucraina. Aproximativ șase milioane de refugiați din Ucraina, echivalentul a aproximativ 14% din populație, au fost dislocați și se găseau în statele din Europa, în august 2023.

Separarea de cei dragi este factorul care afectează cel mai puternic starea de bine a celor mai mulți refugiați ucraineni, copii și persoane în grija cărora se află copiii.

Copiii afirmă că nevoile lor principale privesc timpul liber și un acces îmbunătățit la activități. Extra-curriculare, în special cele sportive: „Jucam fotbal și practicam karate în Ucraina. Nu am aceste oportunități aici”, spune Nataliia, elevă în ciclul gimnazial, la o școală din România.

Majoritatea familiilor, aproximativ 87%, intenționează să rămână în locurile unde sunt acum, pe termen scurt, în principal din rațiuni de securitate și pentru a le permite copiilor un acces mai bun la educație, dar cele mai multe dintre familii declară că se vor întoarce în Ucraina, odată ce problemele de securitate vor dispărea.

„Nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați copiii care se refugiază din Ucraina. Aceste nevoi sunt însă dublate de unele pe termen mediu și lung, de integrare socială și educațională. Noi lucrăm pe ambele paliere, ne concentrăm atât pe sprijinul imediat, cât și pe asistarea pe termen lung, mai ales în ceea ce privește incluziunea educațională și consolidarea sentimentului de siguranță de care acești copii au mare nevoie”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns