Cum trăiește un mic fermier din Germania? (reportaj)

Via: rfi.ro

Costurile sale de producție au crescut cu ,,40%” de la începutul războiului din Ucraina, iar prețul energiei electrice a sărit cu ,,50%”. ”Dacă se continuă așa, va trebui să facem altceva”, deplânge fermierul de 37 de ani din Freital, la sud de Dresda.

În timp ce venitul mediu al fermierilor germani a crescut cu 45% anul trecut, fermele familiale, care reprezintă jumătate din toate întreprinderile din acest sector în Germania, suferă în continuare din cauza costurilor de producție ridicate pe care se străduiesc să le acopere.

Aceste dificultăți pot explica amploarea mobilizării agricultorilor de la începutul anului împotriva eliminării avantajelor fiscale pentru motorina agricolă.

Mii de agricultori s-au adunat cu tractoarele lor luni la Berlin, în fața emblematicei Porți Brandenburg, pentru a încheia o săptămână de mobilizare împotriva acestui proiect.

Muncă multă, bani mai puțini

Marc Bernhardt lucrează singur cu tatăl său la ferma sa de aproximativ o sută de vaci de lapte, unde cultivă și cereale și porumb. Tatăl său a preluat ferma la începutul anilor 1990, care a fost retrocedată familiei după ani de colectivizare în timpul regimului comunist din Germania de Est.

În prezent, producția de lapte este complet automatizată: vacile se duc singure la mașina de muls, care funcționează fără intervenție umană. Un robot aspirator curăță în mod regulat grajdul.

Pentru Marc Bernhardt, eliminarea scutirilor pentru motorină va duce la o scădere de ,,10 până la 15%” a subvențiilor sale. În Germania, mai mult de jumătate din veniturile agricole depind de subvențiile publice.

,,Este nedrept să faci aceeași cantitate de muncă pentru mai puțini bani”, protestează fermierul.

Membru al unui colectiv de agricultori independenți, și el s-a deplasat luni la Berlin pentru a protesta.

Decizia de a elimina lacunele fiscale a fost luată pentru a astupa găurile din bugetul țării pe 2024, după o atenționare din partea Curții Constituționale.

Guvernul a considerat că, având în vedere creșterea veniturilor agricultorilor din ultimii ani, industria va putea absorbi aceste creșteri de costuri.

,,Este o contribuție echitabilă”, s-a apărat luni ministrul liberal de finanțe Christian Lindner în fața fermierilor la Berlin. ,,Scopul meu nu este să slăbesc agricultura”, a spus el, în fluierăturile manifestanților.

Potrivit cifrelor din acest sector, agricultorii germani au obținut în 2023 un profit mediu anual de 115.400 de euro din activitatea lor principală: un record și cu aproximativ 45% mai mult decât în 2022.

Aceste rezultate bune se explică prin ,,creșterile de prețuri pe termen scurt” de pe piețe din ultimii doi ani, pe fondul inflației din toate țările dezvoltate, a declarat pentru AFP Martin Odening, profesor de agroeconomie la Universitatea Humboldt din Berlin.

Tot mai puține ferme

Dar ,,nu trebuie să uităm pierderile din anii precedenți, mai ales că prețurile rămân volatile”, exact pe piețele mondiale, subliniază Odening. Unele au scăzut deja recent, în special laptele.

Mai presus de toate, nivelul veniturilor ,,este doar o medie”, subliniază expertul. ,,Unele ferme nu au reușit să compenseze creșterea costurilor cu această creștere a vânzărilor”, subliniază el.

Potrivit unui studiu realizat de DZ Bank, pentru fermele mici, această situație este agravată de investițiile costisitoare pentru a respecta standardele de mediu, precum și de dificultățile de a găsi forță de muncă și un cumpărător atunci când fermierul se pensionează.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns