De ce a început Iisus să fie înfățișat pe cruce abia la sute de ani după răstignirea sa? Incursiune în...

Via: hotnews.ro

În ziua de astăzi e greu să ne imaginăm un simbol mai puternic al creștinismului decât crucea sau crucifixul, în afară bineînțeles de Iisus însuși. Însă primii creștini ar fi fost probabil uimiți să vadă numeroasele reprezentări ale acestora din ziua de azi, arată The Conversation.

Triptic „Coborarea de pe Cruce” creat de atelierul pictorului flamand Quentin Matsys (1466-1530)Foto: Prisma / Album / Profimedia Images

În primul rând, care este diferența dintre o cruce și un crucifix? O cruce este doar atât, o cruce goală. În reprezentarea creștină ea arată că Iisus nu mai este pe cruce, simbolizând astfel învierea sa.

Un crucifix, pe de altă parte, include și trupul lui Iisus, pentru a aminti mai viu sacrificiul său pentru omenire. Numeroși creștini din ziua de astăzi poartă la gât o cruciuliță sau un crucifix și bisericile în care măcar o cruce nu este afișată proeminent sunt rare.

Însă, deși este un simbol al credinței, nu doar cei pioși poartă reprezentări ale crucii. De exemplu, Madonna a purtat în mod faimos cercei și coliere cu cruciulițe în anii 1980 și ’90. Ea a spus în mod provocator că face asta fiindcă crede că „Iisus a fost sexy”. Simbolul încă este afișat la unele concerte ale cântăreței.

Concert din 2015 al Madonnei la Arena Mercedes Benz din Berlin (FOTO: Rainer Jensen / AFP / Profimedia Images)

Ubicuitatea recentă a crucii inclusiv ca simbol în modă face ca articole cu aceasta să poată fi cumpărate de la magazine cu eticheta „Made in China”, la magazine cu haine handmade, la magazine de lux faimoase, care scot la vânzare coliere cu crucea care pot ajunge să coste mii de dolari.

În 2018, faimoasa gală Met din New York a ales drept temă „Trupuri cerești: Moda și Imaginația catolică”, consolidând și mai mult statutul de simbol al modei pentru formele de reprezentare vizuală a creștinismului.

Jennifer Lopez la gala Met organizată în urmă cu 6 ani (FOTO: Evan Agostini / Associated Press / Profimedia Images)

Însă crucea nu a fost dintotdeauna simbolul dominant al creștinismului, cum este astăzi, și ea cu siguranță nu ar fi fost purtată ca un accesoriu de modă de primii creștini. De fapt, crucea a început să apară în arta creștină abia la câteva secole după moartea lui Iisus.

Primii creștini au fost batjocoriți din cauza morții lui Iisus pe cruce

Deși unii doresc să îi atribuie împăratului Constantin cel Mare adoptarea mai largă a crucii ca simbol după secolul IV, lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru a înțelege cu adevărat raportarea primilor creștini la cruce, trebuie să ne uităm la însăși natura crucificării.

Deși aceasta era făcută cu unele variații în Antichitate Clasică, ea era o formă de execuție rezervată de regulă pentru condamnații care nu făceau parte din elitele vremii și nu erau cetățeni ai Imperiului Roman. Cu alte cuvinte, sclavi, săraci, criminali și rebeli. Romanii au crucificat astfel de persoane cu miile, în unele cazuri pentru lucruri pe care astăzi le-am privi drept infracțiuni minore.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns