Despre libertate și liberalism, dreptul la viață și la căutarea fericirii

Via: rfi.ro

De altfel, Lindner spune în fața studenților că le vorbește mai puțin din calitatea de ministru al finanțelor și mai mult din cea de avocat al ideii de libertate. Christian Lindner a început prin a le aduce aminte celor prezenți că în anii 30 ai secolului trecut mai mulți economiști germani și-au găsit refugiul în fața regimului nazist la Universitatea Princeton. Acest exemplu arată, în același timp, cele mai întunecate ore ale istoriei germane, dar și caracterul liberal al universității americane.

Apoi, apărătorul german al libertății și al liberalismului a continuat cu celebrul citat din Declarația de independență americană din anul 1776: „Toți oamenii sunt egali, sunt înzestrați de Creatorul lor cu drepturi inalienabile, iar printre acestea se numără viața, libertatea și găsirea fericirii”. Lindner spune că Declarația de independență este unul dintre cele mai importante documente pentru filosofia liberală a guvernării.

Statele Unite ale Americii au fost totdeauna un far global al libertății. Ceea ce nu a scutit politica americană de controverse. În ultimul timp, spune Christian Lindner, chiar și în SUA ordinea liberală a fost pusă sub semnul întrebării și contestată mai mult ca niciodată. În plus, se spune tot mai des că liberalismul eșuează din punct de vedere politic și intelectual. Dar, demnitarul german crede că dincolo de atacurile la adresa liberalismului, viitorul conviețuirii umane ar trebui să fie modelat pe ideile liberale.

Liberalismul plasează individul în centrul scenei. Deci, vorbim despre individualism, dar și despre libertate ca o condiție necesară. Libertatea de exprimare și de proprietate sunt drepturi garantate într-o ordine liberală. Dar, o societate liberă nu poate fi niciodată omogenă. Dimpotrivă, ideea de omogenitate este una a societății autoritare.

Cu toate acestea, liberalismul a fost și este atacat din toate părțile. Stânga acuză liberalismul că este responsabil pentru exploatare, sărăcie și inegalitate. Dreapta acuză liberalismul că distruge tradițiile, coeziunea, identitatea națională și culturală. Liberalismul spune Lindner, are atât oponenți adevărați, cât și prieteni falși. Dinspre stânga, liberalismul este criticat pentru inegalitățile din societate, respectiv pentru decalajul dintre bogați și săraci. Există această diferență, dar ea se manifestă nu doar în capitalism, ci și în societățile non-capitaliste.

Adam Smith, unul dintre fondatorii liberalismului a definit în lucrarea „Avuția națiunilor” conceptul de mână invizibilă a pieței și a pus bazele teoriei sale economice. Dar, practica economică s-a distanțat de mult de folosirea acestui concept în mod absolut. Aceasta înseamnă că statul trebuie să asigure un echilibru social acolo unde piața nu o face.

Sunt situații în care liberalismul este confundat cu filosofia laissez-faire. Băieții din Chicago, spune Lindner, adică școala de la Chicago, este asociată cu așa-numitul neoliberalism care acceptă lăcomia nelimitată, dacă este în conformitate cu piața liberă. Dar, liberalismul real nu este o ideologie pro-business, ci o convingere pro-piață.

Christian Lindner încheie astfel: Am încercat să descriu contururile liberalismului de-a lungul vremurilor. Nucleul rămâne demnitatea și libertatea individului. Dar, punctul de plecare nu este, totuși, „eu”, ci „tu”. Întrebat despre ce este dezbaterea, liberalul va răspunde: „Despre tine. Despre dreptul tău de a fi fericit aici și acum, despre oportunitatea de a-ți lua în propriile mâini viața.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns