Slovenia, o stea în plină ascensiune a gastronomiei mondiale (reportaj)

Via: rfi.ro

Fire autodidactă, Ana Ros a reușit în ultimii 20 de ani să transforme o modestă pensiune de familie din luxurianta vale a râului Soca, la granița cu Italia, într-o destinație de neratat pentru globe-trotterii gurmanzi.

Cu toate acestea, ea nu se pregătise pentru o viață în bucătărie.

După ce în tinerețe a făcut parte din echipa națională de schi a Iugoslaviei, din care făcea parte și Slovenia înainte să-și proclame independența în 1991, această poliglotă se pregătea pentru o carieră în diplomație.

Dar “inima ei” a decis altceva. Soțul ei de la acea vreme, somelierul Valter Kramer, a preluat afacerea părinților lui în 2002, iar Ana Ros s-a trezit peste noapte în spatele aragazului.

“Am pornit de la zero, găteam pentru a supraviețui”, povestește ea. Apoi, încetul cu încetul, a început să se dedice meseriei, surprinzându-și clienții cu preparatele ei îndrăznețe.

“Preparatele mele îmi reflectă caracterul, nuanțat de o notă de nebunie și de amintiri din copilărie”, spune ea.

Ana Ros. Foto: © Jure Makovec / AFP

Stele Michelin tatuate

Felurile ei de mâncare “marchează” oamenii, după cum spune ea, amintindu-și de una dintre primele ei rețete de succes: biban de mare în spumă de busuioc și lămâie, garnisit cu paste și cafea.

Ani de încercări și erori, de muncă grea, de descifrare a rețetelor și de întâlniri, urmați de recunoașterea venită odată cu apariția în serialul culinar de pe Netflix “Chef’s table”, în 2016.

De atunci, neozeelandezi, japonezi, americani… turiștii au început să vină în valuri, la fel și premiile.

La scurt timp după aceea, a fost desemată “cea mai bună femeie chef din lume” în cadrul clasamentului “Cele mai bune 50 de restaurante din lume”. În ediția din 2023, abia publicată, restaurantul ei a fost clasat pe locul 32.

În 2021 a primit primele două stele Michelin pentru mica sa țară. Și chiar dacă poate norocul i se va schimba, ea le va avea mereu tatuate cu cerneală roșie pe degete.

O onoare de care se bucură încă foarte puține femei. În rândul elitei culinare, “suntem ca un animal exotic, chiar dacă peisajul se schimbă odată cu tinerele generații”, spune ea.

“Hisa Franko” este denumirea dată clădirii roz în care Ana Ros coordonează o echipă de aproximativ 40 de angajați de circa 20 de naționalități, care lucrează la un meniu de 255 de euro.

În curând, ea își va extinde imperiul prin deschiderea unui bistro mai accesibil în capitala Ljubljana, unde are deja o patiserie.

Un creuzet latin, slav și germanic…

Zeci de localuri i-au călcat pe urme, modernizând bucătăria slovenă tradițională. Ghidul Michelin recomandă deja 58 dintre acestea.

Succesul de care se bucură această țară cu două milioane de locuitori se datorează în mare parte zonei geografie în care se află, cu munți, lacuri, păduri și Marea Adriatică, și care oferă o diversitate incredibilă de alimente. Locul în care își dau întâlnire influențe latine, slave și germanice, Slovenia poate fi traversată în trei ore cu mașina.

Combinate cu o abordare avangardistă care urmează ritmul anotimpurilor, păstrăvul, fructele de pădure și ciupercile locale sunt servite aici în preparate creative.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns