Directorul Serviciului 112 din R.Moldova, demis, după ce două persoane au decedat într-o mașină înzăpezită

Via: rfi.ro

Potrivit șefului Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, ”statul trebuie să se asigure că poate salva oamenii chiar și atunci când ei își pun în pericol propria siguranță. În contextul cazului de la Coșcalia, am solicitat demisia directorului Serviciului 112. Sistemul, în loc să soluționeze problema sau cazul de urgență, pur și simplu pasează informația și nu urmărește cazul cap-coadă, să se asigure că urgența a fost soluționată și cum a fost soluționată. I-am solicitat ministrului Afacerilor Interne Adrian Efros să revizuiască, timp de 30 de zile, împreună cu celelalte ministere responsabile, toate protocoalele Serviciului 112 și ale subdiviziunilor sale”, a declarat premierul moldovean, Dorin Recean, la începutul ședinței Guvernului de miercuri.

După ședința Executivului, ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat jurnaliștilor cronologia cazului celor două persoane decedate în apropierea satului Florica, raionul Căușeni.

”Duminică, 26 noiembrie, în jurul orei 12.00, automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia. Aproape de 14.30, o rudă a șoferului și alte două persoane merg pe jos la automobilul blocat și au stabilit că nu vor putea scoate mașina cu forțe proprii. La ora 14.58, primul apel al șoferului la 112 în care anunță că este împotmolit „de-asupra” satului Florica, operatorul informează să conecteze S.A. Drumuri”.

”La 15.37 șoferul sună din nou ruda și îl roagă să îi aducă haine groase. Ruda a mers cu calul până la mașină și le-a dus haine groase. Șoferul și pasagera au încercat să meargă la Florica, dar pasagerei i s-a făcut rău și persoanele au decis să rămână în mașină. Aproape de ora 17.00, echipa de intervenție din cadrul USP Căinari pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, pe care erau blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și trei tractoare. Vine și al doilea apel la 112, în care șoferul informează că în mașină intră gazele de eșapament, operatorul 112 l-a anunțat că echipajele încearcă să ajungă dar echipele nu reușesc să deszăpezească drumul. A întrebat dacă are nevoie de ambulanță, la care șoferul a declarat că nu e nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului că, „dacă are vreo posibilitate să găsiți altceva, să vă folosiți pentru că nu știm cînd o să ajungă echipajele la Dvs”, continuă ministrul de Interne.

Adrian Efros spune că ”la 17.17, echipa de intervenție IGSU informează că stratul de zăpadă este de 1,5 metri, și tractoarele de la fața locului patinează și nu fac față în efortul de deblocare a drumului principal de acces în satul Coșcalia. În jurul orei 18.00, Dispeceratul IGSU primește de la serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit între Coșcalia și Florica, sarcina fiind dată echipei CPU Căinari care era antrenată în deblocarea microbuzului. CPU Căinari a informat că stratul de zăpadă este foarte mare, drumurile nu sunt curățate și ei nu pot înainta. Ginerele șoferului blocat a apelat de 6 ori la Serviciul 112, informând despre situația creată”.

”Al treilea apel la 112, în care șoferul anunță că soției îi este rău și că au nevoie de ambulanță.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns