Ecourile războiului în îndepărtata Regiune autonomă evreiască din Rusia (reportaj France24)

Via: rfi.ro

Puteți să vă arătați sprijinul pentru cauza palestiniană atunci când publicați un ziar local în puțin cunoscuta Regiune Autonomă Evreiască din Rusia? Pentru o parte dintre cititorii publicației online Nabat, cu sediul în Birobidjan – capitala acestei provincii unice din Extremul Orient rus, la granița cu China – aceasta este o contradicție inacceptabilă.

Reacțiile la postarea online, săptămâna trecută, a unui banner care proclama “Nu agresiunii armatei israeliene împotriva Fâșiei Gaza! Libertate pentru poporul palestinian” sau “Îndepărtați imediat acest banner sau noi, cei născuți în Birobidjan, vă vom face să plătiți” sau “Mai mulți foști membri ai forțelor speciale israeliene mă vor însoți pentru a vă arăta de ce este capabilă armata israeliană” sunt câteva exemple de amenințări primite de redacția acestui ziar, care se pretinde socialist.

“Primul adăpost istoric pentru poporul evreu”

“Ce m-a surprins a fost că aceste mesaje erau pline de ură și deloc constructive”, a declarat pentru France 24 Vladimir Saharovski, redactor-șef al Nabat și membru al Dumei regionale. El susține că poziția sa nu echivalează cu un sprijin pentru Hamas, mișcarea islamică palestiniană responsabilă pentru atacurile din 7 octombrie pe teritoriul israelian. Jurnalul său, insistă el, “nu susține acțiunile teroriștilor și ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”.

Vladimir Sakharovski asigură că poziția sa se aliniază cu principiile președintelui rus, Vladimir Putin, “care a susținut că trebuie să ne gândim mai întâi la populație” și că, în calitate de publicație “socialistă”, “trebuie să susținem în primul rând civilii”.

Dar simplul fapt de a publica un astfel de banner, ilustrând o persoană purtând keffieh-ul și fluturând drapelul palestinian, cu degetele în formă de “V” pentru victorie, poate părea neobișnuit atunci când ești unul dintre principalele (și rarele) ziare din Birobidjan.

Cu toate că această Regiune autonomă evreiască este în prezent calificată drept “un eșec și o absurditate istorică”, chiar “un Disneyland evreiesc” în care trăiește doar o minoritate infimă de evrei, totuși trebuie să menționăm că este “primul adăpost gândit pentru poporul evreu, mult înainte de înființarea Israelului”, a subliniat Alessandro Vitale, specialist în istoria Rusiei la Universitatea din Milano, care a scris despre Birobidjan și l-a vizitat de mai multe ori.

Această provincie a fost practic ”inventată” de la zero de Stalin în 1928. “Micul părinte al popoarelor” intenționa astfel să pună în aplicare, cel puțin parțial, “proiectul lui Lenin de a crea națiuni autonome socialiste pentru minoritățile etnice din cadrul Uniunii Sovietice, în opoziție cu statele burgheze”, a remarcat Jeff Hawn, specialist și consultant extern pentru Institutul New Lines, un centru american de cercetare în geopolitică.

Cu toate acestea, Stalin avea și o altă idee în minte atunci când a propus evreilor sovietici să se mute în această provincie de 36.271 km², puțin mai mică decât Țările de Jos. El dorea să stabilească o prezență rusă în această regiune izolată, deoarece “se temea că poporul chinez, coreenii sau chiar rușii albi ar putea încerca să o cucerească”, precizează Stephen Hall, specialist în politică rusă la Universitatea Bath. În plus, această politică de colonizare a permis să rezolve “problema evreilor care, în ochii liderilor sovietici, inclusiv Stalin, erau suspectați că nu sunt suficient de loiali față de noul regim comunist”, adaugă acest specialist.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns