Imigrația permanentă atinge niveluri record în țările OCDE

Via: rfi.ro

Saltul de 26% în ceea ce privește ,,noii imigranți permanenți” trebuie tratat cu prudență. El se datorează în parte unui efect de ricoșeu, explică Stefano Scarpetta, de la Direcția pentru ocuparea forței de muncă a OCDE: ,,În 2020 și 2021, fluxurile migratorii au scăzut considerabil ca urmare a restricțiilor sanitare”.

Cu toate acestea, mai mult de una din trei țări OCDE a înregistrat cele mai mari fluxuri de imigranți din ultimii cel puțin 15 ani: Franța (301.000), Spania (471.000) și Belgia (122.000). Marea Britanie a stabilit un record absolut (521.000), la fel ca și Canada (437.000), potrivit datelor compilate în document.

Evoluția se datorează în mare parte situației din Statele Unite, care a înregistrat 730.000 de cereri, față de 190.000 în 2021. Anul trecut, doar această țară a primit 1,05 milioane de noi imigranți permanenți.

Unul dintre motivele invocate de OCDE este nevoia de forță de muncă.

,,Avem deficit de forță de muncă și, în special, deficit de lucrători calificați, în toate țările OCDE”, reiterează Stefano Scarpetta. ”Unele dintre aceste lipsuri sunt temporare, dar unele sunt și structurale. Scăderea populației cu vârstă de muncă a început deja în unele țări OCDE. Fără afluxul de migranți, economiile noastre ar putea să nu fie capabile să urmeze calea de creștere pe care ne-o dorim cu toții.”

Atracția țărilor gazdă este agravată de condițiile de viață din țările de origine. Peste două milioane de cereri de azil au fost depuse în 2022. O cifră record, iar venezuelenii, cubanezii și afganii reprezintă primele trei categorii de solicitanți de azil.

Anul trecut, potrivit datelor organizației, aproape 80% dintre imigranți erau ,,activi”, 70% dintre ei având un loc de muncă și mai puțin de 8% fiind șomeri.

Risc de saturație în Insulele Canare

Aproape 1.500 de migranți africani au ajuns pe țărmurile Insulelor Canare weekendul trecut, potrivit serviciilor de urgență din arhipelagul spaniol. De la începutul anului 2023, numărul lor este estimat la 27.000, veniți în principal de pe coastele Senegalului. Numărul de sosiri este atât de mare încât există riscul de saturație, iar serviciile de urgență sunt depășite.

Pe insula Tenerife, peste 10.000 de migranți, în principal senegalezi, au debarcat în de la începutul lunii octombrie, iar centrele de primire sunt pline până la refuz, potrivit corespondentului RFI la Madrid, François Musseau. În așa măsură încât mulți migranți nu au reușit să își găsească un loc acolo și sunt lăsați de izbeliște. Sunt atât de mulți încât autoritățile spaniole nu le mai asigură un avocat, ceea ce duce la situații foarte dificile pentru mame și copii care nu mai pot fi identificați.

Mai multe ONG-uri locale denunță o degradare gravă a statului de drept. În ceea ce privește autoritățile, acestea se confruntă cu faptul că guvernul senegalez nu mai respectă tratatul care permite trimiterea lor înapoi. ,,Ceea ce se întâmplă este că, după trei zile în secția de poliție, ei sunt eliberați, evident că minorii sunt preluați de guvernul autonom al Insulelor Canare, explică Laetitia Marthe de la Rețeaua de solidaritate pentru migranți din Insulele Canare, contactată de Claire Fages de la serviciul Africa.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns