Elon Musk în vizită la Auschwitz

Via: rfi.ro

”Musk a depus o coroană de flori la zidul morții de la Auschwitz și a asistat la o scurtă ceremonie comemorativă”, a transmis EJA într-un comunicat de presă.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor legate de acuzațiile de antisemitism care i s-au adus, Musk a spus că platforma X este ”axată pe libertatea de expresie” în care ”orice utilizator are posibilitatea să corecteze informațiile false care apar”. El a adăugat că ”două treimi” din prietenii săi sunt evrei și că în cercurile pe care le frecventează ideea de antisemitism este considerată ”absurdă”.

Musk a admis de asemenea că, mai ales după manifestările antisemite care au început să apară în Statele Unite și în alte țări ale lumii după declanșarea războiului din Gaza, și-a dat seama că a fost ”naiv” crezând că antisemitismul ar putea să dispară din lume.

În noiembrie anul trecut, Musk a publicat un comentariu aprobator la o postare în care se susținea că evreii îi urăsc pe ”albi” și că ei sunt de vină pentru sosirea ”hoardelor” de imigranți în Statele Unite. Reacția lui Musk a determinat o reacție oficială de respingere din partea Casei Albe, iar mai mulți investitori, printre care Disney și IBM au anunțat că vor boicota rețeaua X și că își retrag anunțurile publicitare, amintește publicația poloneză.

În Ungaria a intrat în vigoare legea pentru ”protecția suveranității naționale”

”Ne așteptăm ca Uniunea Europeană să ia măsuri împotriva Ungariei, în legătură cu înființarea Oficiului pentru protecția suveranității naționale și a legii de funcționare a acestuia… suntem pregătiți, e ca înaintea unui meci de box”, a declarat recent șeful Oficiului pentru protecția suveranității Tamás Lánczi, potrivit publicației telex.hu.

Potrivit legii amintite, care a fost aprobată de Parlament și ratificată de președintele țării la sfârșitul anului trecut, Oficiului pentru protecția suveranității are ca scop „identificarea și investigarea organizațiilor care primesc bani din străinătate” cu scopul de a „influența opțiunea alegătorilor”.

Înființarea acestei instituții a stârnit proteste vehemente din partea societății civile, a presei independente și a opoziției, care acuză că Oficiul va fi folosit împotriva lor, dar și reacții internaționale, inclusiv din partea Departamentului de stat al Statelor Unite, care a transmis că legea oferă guvernului Orban ”instrumente draconice cu care acesta va putea intimida și pedepsi pe toți cei care au opinii diferite de ale sale”.

Șeful oficiului, Tamás Lánczi, în schimb susține că noua lege reprezintă ”o reacție față de războiul cultural care se desfășoară în Occident” (!) și un răspuns la ”solicitarea legitimă a alegătorilor care vor să știe care sunt sursele de finanțare ale diverșilor actori politici și ale așa-ziselor ONG-uri”.

Potrivit noii legi, Oficiul pentru protecția suveranității poate ”ancheta situații care sugerează o intervenție străină”, un termen vag și interpretabil asupra căruia reprezentanți Fidezs au refuzat în mod constant să aducă clarificări, mai transmite publicația citată.

Slovacia: Robert Fico se răzgândește din nou

La numai câteva zile după ce declarase că Ucraina nu este un stat suveran și că la Kiev de fapt nu este război, premierul slovac Robert Fico s-a întâlnit miercuri cu omologul său ucrainean Denis Shmyhal la Ujhorod, un oraș ucrainean din apropierea frontierei cu Slovacia, transmite publicația Dennikn.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns