Europa Plus: Francezul Francis Bueb – ”eroul fragil” de la Sarajevo…

Via: rfi.ro

Inaugurată în 1994, în timpul asediului, Biblioteca Paris – Sarajevo, a trebuit să-și închidă după numai câteva luni porțile din cauza războiului, dar, bucurându-se de susținerea a numeroși oameni de cultură și intelectuali francezi, Bueb reușește să deschidă în iulie 1995 Centrul André Malraux, o adevărată punte culturală între Franța și Bosnia Hertegovina, care în 2014 a fuzionat cu institutul Francez din Bosnia Hertegovina, scrie klix.ba.

”Sarajevo rămâne în inima Europei și va supraviețui așa cum a supraviețuit îngrozitorului asediu prin care a trecut. Sarajevo este un exemplu de rezistență și de demnitate pentru întreaga Europă iar asta nu o poate distruge nimeni”, declara acest mare idealist, la primirea titlului de Cetățean de onoare al orașului Sarajevo, în 2010.

Un ”erou fragil”, cum l-au supranumit jurnaliștii de la Le Monde, care a ajuns la Sarajevo folosindu-se de acte false, și care a stat alături de prietenii săi de aici pe tot parcursul celor 1390 de zile ale teribilului asediu din anii 1992-1996…

Muntenegru: Noul premier cere ”consens general” privind aderarea țării la UE

Noul guvern și noua majoritate parlamentară trebuie să continue negocierile cu opoziția în vederea obținerii unui consens general privind accelerarea procesului de aderare a țării la Uniunea Europeană, a declarat recent viitorul premier și lider al Mișcării ”Europa Acum”, Milojko Spajić, transmite publicația Pobjeda.

El a anunțat de asemenea că va amâna recensământul populației, prevăzut pentru 1 noiembrie a.c., cu o lună, în urma îndoielilor exprimate de opoziție și de Consiliul pentru minorități cu privire la legitimitatea acestui recensământ. ”În maximum o lună trebuie să creăm toate condițiile de transparență și incluziune și să îndeplinim toate propunerile minorităților și ale opoziției, pentru ca acest recensământ să se bucure de o legitimitate absolută”, a spus viitorul premier, care ar urma să-și anunțe echipa guvernamentală la 1 noiembrie a.c.

El a cerut de asemenea opoziției să se implice și să participe direct în comisiile pentru recensământul populației, așa cum s-a întâmplat la ultimul recensământ, din 2011, pentru ca datele obținute să nu poată fi puse sub semnul întrebării, iar acuzațiile de obstrucționare și de politizare să nu poată fi posibile.

”Acest recensământ este extrem de important pentru că pe baza datelor obținute urmează să luăm decizii cheie privind viitorul țării noastre. Trebuie să cunoaștem cât mai exact numărul de tineri care au plecat din țară în căutarea de noi oportunități, trebuie să cunoaștem exact situația de pe piața muncii și trebuie de asemenea să avem date certe pe care să ne putem construi strategia privind construirea de locuințe noi”, a subliniat viitorul premier.

Albania: Fostul premier amenință un deputat german

Fostul premier albanez Sali Berisha a declarat sâmbătă că l-ar putea acționa în justiție pe deputatul german Gunther Krichbaum, imediat după ce acesta a afirmat public, în timpul unei vizite în Albania, că Berisha se află sub investigația Autorității Naționale Speciale Anticorupție (SPAK), pentru acuzații grave de corupție, transmite publicația Panorama.

Deputatul german ”nu are dreptul de a se amesteca în treburile interne ale unui partid politic” din altă țară, a transmis fostul premier albanez care a subliniat că a început să se consulte cu mai mulți experți pentru a iniția ”un proces corect pentru calomnie” împotriva deputatului german.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns