Europa Plus: Turcia continuă colaborarea cu Rusia în domeniul nuclear

Via: rfi.ro

Publicația trthaber.com transmite că, în cadrul celei de a 9-a ediții a Forumului Nuclear desfășurat recent la Istanbul, la care au participat specialiști și investitori în energia nucleară din întreaga lume, Sali Sari, directorul Direcției generale pentru Energie Nucleară din Turcia a precizat că studiile de fezabilitate pentru viitoarea centrală de la Sinop au fost finalizate iar negocierile cu partenerii ruși și coreeni continuă.

”Suntem în contact și cu mai multe societăți britanice, americane și franceze pentru construcția unor reactoare modulare, de mică putere”, a precizat el.

Reprezentantul Rosatom în Consiliul de administrație al Centralei de la Akkuyu, Anton Dedusenko, a anunțat la rândul său că prima unitate din cele patru ale centralei va fi gata până la sfârșitul anului, iar Rosatom este pregătit pentru noi proiecte în parteneriat cu Turcia.

Armenia: ”Tortura nu se justifică în nici un fel de situație”

În ciuda legislației stricte în domeniu, în Armenia continuă să fie semnalate cazuri de tortură în penitenciare și în secțiile de poliție, se arată în raportul pentru 2022 al Oficiului pentru drepturile omului din Armenia, prezentat în data de 26 iunie, declarată de ONU Ziua Internațională a victimelor torturii, se arată într-un articol publicat pe site-ul televiziunii naționale din această țară, 1lurer.am.

”Desigur, situația s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, dar rămâne mult de lucru pentru eradicarea acestui fenomen. Niciun fel de situație politică, război, criză politică, stare de urgență, nu poate justifica tortura”, a declarat reprezentanta oficiului, Anahit Manassian în cadrul unei reuniuni instituționale care a avut loc recent la Erevan, în prezența ambasadorului UE în Armenia.

În 2015, Armenia a criminalizat tortura, în conformitate cu Convenția de la Geneva, iar potrivit noului Cod Penal, intrat în vigoare anul trecut, prescripția pentru infracțiunea de tortură a fost eliminată iar secțiile de poliție sunt obligate să aibă instalate în toate încăperile camere de luat vederi.

Kazakhstan: Festivalul internațional Operalia

Pe scena Operei Astana din capitala Kazakstanului se derulează în aceste zile Festivalul internațional de Operă și Balet Operalia, un eveniment cu o tradiție de peste 20 de ani, la care participă artiști din 12 țări, transmite publicația Kazpravda.

Potrivit directorului Operei Astana, Galym Akhmedyarov, sunt prezenți artiști și orchestre din Kazakhstan, Armenia, Italia , Bulgaria, Mongolia, China, Coreea de Sud, Germania, Rusia, Uzbekistan, Kîrgîstan și Tatdjikistan.

Spectacolele, printre care sunt de amintit Don Carlos și Aida de Giuseppe Verdi sau Turandot de G Puccini, se vor juca de câte două ori, de fiecare dată cu o altă distribuție. Nu vor lipsi spectacolele de balet, precum Cenușăreasa de Serghei Prokofiev, sau reprezentațiile inedite ale coregrafului ceh Jiri Kilian.

Azerbaidjan: Festivalul de muzică tradițională “Mugham World” la final

Foto: trend.az

La Centrul Heydar Aliyev din Baku a avut loc recent ceremonia de închiderea a Festivalului de muzică tradițională “Mugham World”, organizat de Fundația Heydar Aliyev în parteneriat cu Ministerul azer al Culturii, Ministerul Științei și Educației și Conservatorul Național, transmite agenția de știri trend.az.

Mugham este denumirea muzicii tradiționale azere, un gen care îmbină într-un mod complex poezia și improvizațiile muzicale caracteristice diferitelor regiuni ale țării.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns