Europa Plus: Vaccinul împotriva virusului Zika vine din Polonia

Via: rfi.ro

Virusul Zika se transmite mai ales prin intermediul țânțarilor și poate provoca uneori deformații congenitale grave la copiii născuți de mame infectate, deși în cele mai multe cazuri infecția se manifestă prin simptome ușoare (febră, înroșirea pielii) sau este chiar asimptomatică, amintește sursa citată.

În anul 2015 la nivel mondial s-a constatat o crește accelerată a cazurilor de infecție cu acest virus, în special în America Centrală și de Sud. Tot atunci o echipă de profesori de la Universitatea de Biotehnologie din Gdansk și de la Universitatea de medicină din același oraș a început cercetările în vederea creării unui vaccin.

Invenția cercetătorilor polonezi a fost înregistrată oficial la Oficiul polonez pentru brevete și invenții.

”Invenția noastră constă în modificarea anumitor secvențe de aminoacizi din proteinele structurale ale virusului în vederea stimulării producției de particule pseudovirale (PPV) în celulele eucariote, ceea ce permite organismului uman să se apere mult mai eficient împotriva infecției”, a explicat doamna Ewelina Król, decan al Facultății de biotehnologie a Universității din Gdansk.

Primul film de animație 3D pentru adulți produs în Slovacia

Captură video csfd.sk

Imaginați-vă că tocmai ați împlinit 50 de ani dar, în loc să vă sărbătoriți ziua de naștere, vă donați trupul naturii și vă lăsați transformat într-un arbore. Într-o astfel de lume trăiesc personajele filmului de animație 3D pentru adulți ”Cerul sintetic” (în slovacă ”Umelohmotné nebo”), o coproducție slovaco-maghiară a cărei premieră urmează să aibă loc până la sfârșitul acestei luni, transmite publicația Refresher.

Acțiunea filmului se petrece în anul 2123, între Budapesta și Munții Tatra, animația fiind creată de artiștii maghiari, în timp ce întreg spațiul cinematografic a fost creat în Slovacia, cu ajutorul tehnologiei 3D.

Asistăm la reprezentarea unui viitor sumbru, în care întreaga floră și faună de pe planetă au dispărut. În pragul catastrofei totale și definitive, savanții inventează o plantă care nu poate crește decât în corpul uman, iar oamenii trebuie să accepte, la împlinirea vârstei de 50 de ani, să fie însămânțați pentru a fi salvați.

”În general filmele post-apocaliptice scot în evidență superioritatea speciei umane și se termină, indiferent de amploarea dezastrelor naturale provocate de oameni, cu supraviețuirea câtorva eroi și cu promisiunea că generațiile viitoare vor reclădi lumea. Nu este cazul filmului nostru”, atrag atenția realizatorii Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó.

Filmul a fost nominalizat pentru titlul de cel mai bun film de animație al anului la cea de a 36-a ediție a European Film Awards, 2023, amintește sursa citată.

Ungaria: Directorul Muzeului Național demis pentru ”propagandă LGBT”

Mai multe acțiuni de protest au loc la Budapesta, după ce directorul Muzeului Național a fost demis prin ordin al ministrului culturii sub acuzația de ”propagandă LGBT”, transmite publicația Telex.

În urmă cu câteva zile directorul muzeului a fost demis pentru că nu a interzis accesul persoanelor sub 18 ani la o expoziție internațională în care au fost prezentate imagini dintr-o Casă pentru bătrâni homosexuali din Filipine.

În semn de protest Partidul Verde din Ungaria a anunțat că va organiza chiar în sediul Parlamentului o expoziție foto cu tema ”Efectul fabricilor de baterii electrice și al inflației asupra homosexualilor”, cu referire la poluarea provocată de fabricile respective și la inflația scăpată de sub control de guvernul condus de Viktor Orban.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns