Liderii europeni continuă să evalueze instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Astfel, Joachim Nagel, președintele Băncii Naționale a Germaniei, a declarat că o majorare a taxelor vamale americane de la 10% la 20% pentru produsele importate din Europa ar reduce mărfurile provenite din Germania. Șeful băncii centrale germane avansează chiar și o cifră și anume că Germania va pierde 1% din PIB în cazul în care administrația Trump va pune în aplicare o suprataxare a produselor europene.
Exportul de produse industriale reprezintă pilonul economiei germane. Dar, o creștere a taxelor vamale de către SUA nu ar însemna decât încă o lovitură pentru industria germană. Prima a venit în momentul în care industria nu a mai avut acces la energie ieftină venită în special din Rusia, iar a doua lovitură a fost scăderea cererii la nivel global.
Estimările guvernului federal sunt că economia germană va înregistra anul acesta o scădere a produsului intern brut cu 0,2% fiind al doilea an consecutiv în care economia scade. Iar industria are un aport important în economia germană.
Joachim Nagel a mai remarcat un lucru și anume că programul lui Donald Trump prevede o creștere a datoriei publice. Dacă lucrurile vor sta așa, datoriile mai mari plus taxele vamale vor duce la creșterea inflației. La rândul ei, o revenire a inflației va bloca reducerea dobânzii de politică monetară. În SUA, inflația a avut o traiectorie descendentă, de la vârful de 9,1%, în iunie 2022, la 2,6%, în octombrie a.c. Dacă inflația ar crește din nou, Rezerva Federală americană ar opri ciclul de scădere a dobânzilor, ceea ce ar putea avea ca efect o creștere a dolarului față de euro. Dar, o suprataxare a importurilor europene va duce la o pierdere economică de ambele maluri ale Atlanticului, este de părere președintele Bundesbank.
Totodată, la începutul acestei săptămâni, institutul de cercetări economice ZEW, a publicat indicele climatului de afaceri din Germania care a scăzut cu 5,7 puncte ajungând la 7,4 puncte. Optimiștii văd și o îmbunătățire a mediului de afaceri, în special după alegerile anticipate care vor avea loc cel mai târziu în primăvara anului viitor.
De asemenea, companiile germane RWE și Siemens, jucători importanți în sectorul energetic din surse regenerabile au emoții față de politica în acest domeniu al lui Donald Trump. Problema este că noul președinte american vrea să revigoreze industria de petrol și gaze și să ignore sau chiar să taie din facilitățile pe care le au în acest moment proiectele care produc energie regenerabilă.
RWE este îngrijorat pentru proiectul prin care și-a propus să dezvolte două parcuri eoliene în largul coastelor New York și California. În caz că proiectele vor stagna sau nu vor mai beneficia de ajutoare de stat, compania își va reconsidera poziția pe piața americană.
La rândul său, reprezentanții companiei Siemens nu exclud ca proiectele lor de construcții de parcuri eoliene să fie influențate de tranziția politică americană.
Tema cooperării economice dintre Uniunea Europeană și SUA s-a dezbătut, ieri, și de către președintele Franței, Emmanuel Macron și fostul premier italian, Mario Draghi.