Expert, la RFI: De Ziua Vinului, oaspeții sunt așteptați în PMAN, dar și la vinării. ”Toscana din Moldova”, de neratat

Via: rfi.ro

”Ziua Vinului, ca la moldoveni, înseamnă de fapt două zile. În acest an pe 7-8 octombrie se va organiza sărbătoarea dedicată vinului. Este, apropo, unica sărbătoare națională a vinului în lume. Contăm pe un timp frumos, bună dispoziție și comunicare cu oameni buni. Ca de obicei, manifestările au loc în Piața Marii Adunări Naționale. Toate vinăriile își amplasează aici corturi. Respectiv, vizitatorii pot veni și vedea vinurile, degusta, discuta cu vinificatorii tet-a-tet. O atracție principală este școala vinului, un eveniment de scurtă durată, organizat de Oficiul Viei și Vinului. Vor fi două spații amenajate unde specialiștii vor ține master class-uri cu vinuri, din oră în oră, axate pe soiuri locale, Rară Neagră, Feteasca Neagră, Feteasca Albă”, ne spune expertul Andrei Cibotaru, autorul mai multor ghiduri ale vinurilor de top din R.Moldova, deținător al diplomei de somelier european, participant la cele mai importante expoziții internaționale de vinuri.

Cunoscutul wine blogger moldovean îndeamnă oaspeții veniți în Piața Marii Adunări Naționale să-și cumpere un carnet de degustător pentru a-și asigura o degustare ghidată de specialiști.

Trebuie spus că, și vinăriile și cramele din țară își deschid ușile pentru vizitatori, în zilele de 7 și 8 octombrie. Iar Andrei Cibotaru vine cu unele sfaturi, în special pentru oaspeții de peste Prut.

”Dacă oaspeții din România vin pe la Sculeni, pot să intre, pe traseu, la Crama Mircești, nu departe de Ungheni. Sau la Chateau Cojușna, mai aproape de Chișinău. Dacă veniți prin sudul R.Moldova, puteți intra pe la vinăria Purcari sau la vinăria din Comrat sau mai multe vinării din regiunea găgăuză”.

”La Mircești, bunăoară, o să găsiți, probabil, cele mai frumoase coline din Moldova. Așa și este supranumită Toscana din Moldova. Sunt văi, coline, este un conac foarte drăguț, beciuri subterane. Peisajul este unul deosebit. La Chateau Cojușna aveți în schimb o galerie extraordinar de frumoasă, care unește mai multe beciuri subterane. Și la Chateau Purcari, castelul în stilul francez numit chalet, mai degrabă. Și lac, și vii, amplasări frumoase și neapărat beciuri”, menționează Andrei Cibotaru.

Între tmp, organizatorii evenimentului prezintă mai multe motive pentru care spunem #VINșiEU la Ziua Națională a Vinului (ZNV) 2023. Pornim de la unicitatea ZNV, este unica zi națională din lume dedicată Vinului Moldovei și tradițiilor în vinificație. De asemenea, este sărbătoarea care promovează cultura vinului, dar și consumul responsabil al vinului de calitate, iar fiecare vizitator va putea procura Carnetul Degustătorului, care include 12 degustări de vin.

Ziua Națională a Vinului reprezintă un eveniment important al industriei vitivinicole din țară, iar oamenii vinului – oenologi, vinificatori, companii vinicole, parteneri – vor fi premiați pentru eforturile depuse în dezvoltarea și promovarea sectorului. ”Sărbătorea este un motiv de mândrie pentru toată populația țării, iar fiecare cetățean poate deveni un ambasador al Vinului Moldovei”.

Anual, mii de turiști din toate colțurile lumii vin pentru a cunoaște Vinul Moldovei. În plus, toți cei prezenți au parte de un program cultural divers, cu participarea artiștilor din țară și a ansamblurilor folclorice din regiuni.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns