Fermierii europeni își cer drepturile în stradă. Ce vor? Cât li se poate da?

Via: rfi.ro

Furia agricultorilor s-a întins în mai multe zone ale Europei. România nu este, așadar, singura țară în care fermierii protestează. În Germania, Franța, Olanda, Irlanda, Italia sau Polonia au avut loc în ultimul an proteste ale agricultorilor, motivele fiind, în general, destul de diferite.

Astfel, săptămâna trecută, la Berlin s-au adunat câteva mii de agricultori, transportatori și reprezentanți ai industriei ospitalității. Fermierii germani au fost nemulțumiți de intenția guvernului federal de a reduce gradual, până anul viitor, subvenția acordată pentru acciza la motorină.

Primele proteste ale agricultorilor au obligat guvernul să facă un pas înapoi, în sensul că a decis ca măsura retragerii subvenției să fie prelungită cu un an, până în 2026. Degeaba. Agricultorilor germani li s-a „umplut paharul” nemulțumirilor. Fermierilor din sectorul vegetal li s-au adăugat și producătorii din sectorul zootehnic care reclamă birocrația stufoasă sau regulile europene în domeniul nitraților care îi fac pe crescătorii germani de porcine să nu respecte standardele.

De exemplu, un fermier german a calculat că retragerea subvenției pentru combustibili va însemna un minus de 20 de euro pe hectar, ceea ce va aduce pentru cele 3.000 de hectare o lipsă în bugetul fermei de 60.000 de euro anual. Deocamdată, soluțiile anunțate de guvernul federal nu sunt suficiente pentru agricultorii germani.

În ultimele zile, și în Franța, fermierii și producătorii din sectorul zootehnic și-au intensificat protestele. Câteva autostrăzi franceze au fost blocate și protestatarii și-au prezentat nemulțumirile. Problemele pe care le pun agricultorii sunt diferite: inflația, rezervele de apă, concurența considerată neloială a produselor alimentare care vin din import, criza sanitară din domeniul zootehniei și avicol. La care se adaugă alte teme de administrare curentă cum sunt veniturile insuficiente ale agricultorilor și producătorilor, reglementări complicate ale domeniului, greu de înțeles de agricultori, taxe și impozite prea mari și peste toate efectele schimbărilor climatice.

Membrii guvernului francez se află în mai multe zone din Franța pentru a se întâlni cu agricultorii. Noul premier francez, ministrul economiei și ministrul agriculturii vor avea discuții cu fermierii, dar și cu reprezentanții celei mai mari federații naționale a sindicatelor din sectorul agricol.

Deocamdată, premierul francez Gabriel Attal a anunțat că își asumă trei angajamente: să garanteze fermierilor că vor putea trăi din munca lor, că se vor creea condiții pentru a ușura viața agricultorilor și în general a locuitorilor din mediul rural și că se vor căuta măsuri care să încurajeze reînnoirea generațională. În același timp, premierul a precizat că nu se pot găsi „peste noapte” soluții pentru ieșirea din criza agricolă.

Pe de altă parte, Christiane Lambert, președinta COPA, cea mai mare federație europeană a organizațiilor profesionale agricole, a explicat la France Info momentul de furie prin care trec fermierii. Lambert vorbește despre constrângerile de mediu, dar afirmă că fermierii nu refuză tranziția către o agricultură mai „verde”, însă trebuie făcută pe baza elementelor științifice și fără să pună în pericol siguranța alimentară. De asemenea, Christiane Lambert a mai declarat că fermierii sunt pro-europeni și vor să își mențină angajamentul european, dar concluzionează că este nevoie să existe o conciliere între agricultură și mediu.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns