Fermierii moldoveni amenință cu proteste și cer demisia ministrului Agriculturii. ”Anul 2023, cel mai dificil”

Via: rfi.ro

Potrivit rezoluției Congresului Republican al Agricultorilor, anul 2023 este cel mai dificil an din istoria agriculturii R.Moldova independente. ”Din vara trecută agricultura a fost afectată de multiple crize: secetă, război în Ucraina, scumpiri exorbitante a mijloacelor de producție și prăbușirea prețurilor la producția agricolă. Seceta severă a compromis în 2022 substanțial recolta de porumb, sfecla de zahăr, soia și floarea soarelui. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp importul în exces a producției agricole din Ucraina a influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui. Așadar, începând cu toamna 2022 producătorii agricoli au început să comercializeze cereale și oleaginoase sub prețul de cost. In același timp creditorii au pornit presiune dură asupra agricultorilor. După calcule noastre preliminare doar la prima grupă de culturi agricole pierderile agricultorilor depășesc 2 mlrd lei”.

După doi ani de criză continuă marea majoritatea a fermierilor micro, mici și mijlocii se află în pragul falimentului, atenționează asociațiile de fermieri din R.Moldova.

Probleme similare au avut și fermierii din țările europene din bazinul Mării Negre, susțin fermierii moldoveni, doar că în aceste state autoritățile au aplicat la timp măsuri de sprijin suplimentar pentru fermieri, cum ar fi protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, precum și alocarea compensațiilor adiționale consistente pentru producătorii agricoli. ”Guvernele acestor țări prompt s-au adresat după suport financiar la Comisia Uniuni Europene. In prezent fermierii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei primesc de la 300 până la 674 euro la un hectar de grâu”, se arată în rezoluție.

Pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment Congresul Republican al Agricultorilor solicită autorităților statului (Guvern, Parlament, Președinția) aplicarea mai multor măsuri, printre care introducerea prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase. De asemenea, interzicerea importului grâului, porumbului și floarei soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar. Majorarea, cu sprijinul partenerilor externi, a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru 2024 până la cel puțin 3,0 mlrd. lei și stabilirea la nivelul legislativ că cel puțin 4% din valoarea cheltuielilor bugetare să fie alocate pentru finanțarea acestui fond.

Aprobarea si finanțarea schemelor de plăti directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene, ținând cont de faptul că Moldova din 2022 are statut de candidat în UE; alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii cel puțin 1,5 mlrd. lei în forma de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, precum și acordarea sprijinului financiar adițional agricultorilor micro, mici și mijlocii, care au suferit în urma secetei în anul 2023 și dețin actele respective, elaborare și aplicarea imediată a Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei securității alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns