Fetița minune a șahului românesc de la Iași continuă seria victoriilor!

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

” Piesele mele preferate sunt pionul și calul. Pionul pentru că merge mereu înainte și pentru că se poate transforma în orice piesă. Iar calul pentru că poate sări peste piese și are o formă mai diferită față de celelalte piese. Nicio piesă nu mai poate facă aceeași mișcare.” povestește pasionată Maria Anistoroaiei.

A început să joace șah la finalul anului 2021. Câteva luni mai târziu era deja vicecampioană națională la șah clasic fete, la categoria de vârstă 8 ani. Anul trecut a devenit campioană europeană la șah clasic fete 10 ani. Deși are în continuare 9 ani și va împlini 10 în luna august. Este membră a Lotului Național de juniori pentru al doilea an consecutiv. Mai are trei frați și este exemplul de succes pentru programul Șah în școlile din România. Un exemplu că șahul dă o șansă oricărui copil talentat. E legitimată atât la Politehnica Iași, cât și la CSM Iași 2020. Este antrenată de profesorul Vlad Ungureanu.

” S-a apucat de foarte puțin timp de acest sport nobil, pentru că ea face sport de performanță chiar dacă are 10 ani. Din punctul meu de vedere este la început și nu este la început. Să vă explic. Pentru că un astfel de rezultat este foarte mare. Cumva ea deja face carieră în zona asta a șahului. Sunt convins că și anul ăsta va avea rezultate. Din punctul meu de vedere, sunt toate condițiile la ea ca să reușească rezultate cât mai mari, cât mai frumoase. E o presiune foarte mare, să știți, e o presiune foarte mare, în primul rând pe zona părinților, dar și pe zona mea ca profesor. Pentru că în momentul în care îți asumi un astfel de copil, trebuie să-ți asumi o întreagă varietate de posibilități. De multe ori stau și mă întreb dacă e corect, din punctul meu de vedere, să-mi asum un astfel de copil. Eu zic că Maria merită și de asta o țin foarte aproape de mine. Vibrăm și asta este cel mai important. E o responsabilitate uriașă pe umerii celor care o îndrumă. Și aici mă refer și la părinți și la bunici, dar și la antrenori” a povestit profesorul Vlad Ungureanu, manager al programului Șah în școală.

Maria s-a calificat la cele mai importante trei competiții internaționale: Campionatul European, Campionatul Mondial și Cupa Mondială de Șah.

Mama Mariei, micuța șahistă de la Iași: “Trebuie să am brațele mereu pregătite și dacă iese râzând, și dacă iese plângând!”

” Am 9 ani și fac 10 în august, iar pentru mine șahul înseamnă un sport prin care pot să mai exprim. Calculez multe mutări în minte și îmi imaginez cumva un fel de război pe care trebuie să-l câștig indiferent cu ce culoare sunt. Repet și joc în general minim trei ore duminica, iar în restul săptămânii cinci ore.Ce aș spune copiilor, care încă nu știu dacă să se apuce sau nu de șah? Măcar să încerce prima oară, pentru că dacă vor altceva, n-am cum să îi oblig să facă asta.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns