Fost director în cadrul Samsung, acuzat de furt de tehnologie pentru cipuri în favoarea unei fabrici din China

Via: rfi.ro

Semiconductoarele au devenit o problemă aprinsă între Statele Unite și China, care sunt blocate într-o luptă acerbă pentru accesul la tehnologia și consumabilele de fabricare a cipurilor.

Procurorii sud-coreeni au spus că fostul angajat Samsung, în vârstă de 65 de ani, ar fi furat planurile fabricii companiei și modelele camerelor albe (medii controlate) din 2018 și 2019.

Procuratura districtului Suwon a declarat că suspectul a încercat, fără succes, să înființeze o unitate de producție de copii în orașul chinez Xian, unde Samsung are deja o fabrică de cipuri.

Bărbatul, care nu a fost identificat și se află în detenție în așteptarea procesului, a furat material care este clasificat de Coreea de Sud drept „tehnologie națională de bază”, o categorie de tehnologie care ar putea dăuna securității naționale și economiei dacă ar fi dezvăluită în străinătate.

Procurorii au spus că se afla în arest de ceva timp și că a fost pus sub acuzare, în mod oficial, luni.

L-au descris drept un „expert de top în fabricarea semiconductoarelor”, care lucra în industrie de zeci de ani.

Autoritățile sud-coreene au spus că informațiile presupus vizate în furt ar fi valorat cel puțin 300 de miliarde de woni (236 de milioane de dolari) pentru Samsung.

„Este o crimă gravă, care poate avea un impact negativ enorm asupra securității noastre economice, prin zdruncinarea fundației industriei interne a semiconductoarelor într-un moment în care concurența pentru producția de cipuri se intensifică în fiecare zi”, au declarat luni procurorii într-un comunicat.

„Industria semiconductoarelor a reprezentat 16,5% din exporturile totale ale Coreei de Sud în 2022… și este un activ de securitate națională”.

Alte șase persoane care au lucrat cu directorul au fost acuzate pentru presupusă implicare în furt.

Samsung a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată marți de AFP.

Războiul cipurilor

Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producători de cipuri și smartphone-uri din lume, iar cifra de afaceri a companiei-mamă este echivalentă cu aproximativ o cincime din PIB-ul Coreei de Sud.

La fel ca mulți dintre cei mai mari producători de cipuri din lume, o mare parte a producției sale are sediul în China.

Cipurile sunt miezul economiei globale moderne, iar China, a doua cea mai mare economie din lume, își bazează imensa industrie de fabricare a electronicelor pe aprovizionarea constantă de cipuri produse de firme străine.

Statele Unite au impus anul trecut o serie de controale ale exporturilor pentru a împiedica China să achiziționeze cele mai avansate cipuri care ar putea fi folosite în arme și tehnologie, cum ar fi inteligența artificială, de ultimă oră.

Țările de Jos și Japonia au urmat exemplul SUA anul acesta, impunând restricții proprii, dar fără a numi explicit China.

Dar măsurile au înfuriat Beijingul, care a acuzat Washingtonul de „terorism tehnologic”.

Luna trecută, China a declarat că gigantul american Micron a picat o evaluare a securității naționale și le-a spus operatorilor „infrastructurii critice de informare” să nu mai cumpere produsele lor.

Analiştii au descris această mişcare drept un răspuns la restricţiile impuse de SUA.

„Pe fondul intensificării concurenței dintre SUA și China în sectorul de semiconductoare, Coreea de Sud se află într-o situație dificilă, deoarece trebuie să fie de partea aliatului său pentru securitate, SUA, în timp ce, evident, nu poate ignora Beijingul și influența sa”, a declarat pentru AFP Kim Dae-jong, profesor de administrare a afacerilor la Universitatea Sejong.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns