Cumpărătorilor francezi li se promit prețuri mai mici, în timp ce industria alimentară este amenințată cu sancțiuni

Via: rfi.ro

Anunțul lui Le Maire de vineri vine pe fondul eforturilor la nivel european de restabilire a puterii de cumpărare a consumatorilor, după un an de inflație la cote record, creșteri ale prețurilor alimentelor și ale prețurilor la combustibil.

Vorbind la BFMTV, Le Maire a declarat: „Le spun francezilor că, din iulie, prețurile la anumite produse vor scădea. Și se vor face controale și aplica sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile”.

El a dat exemplu pastele, carnea de pasăre și uleiul ca unele dintre produsele la care se vor reduce prețurile.

Anunțul vine la o zi după întâlnirea cu 75 de companii care produc și vând 80% din alimentele cumpărate în Franța.

„Voi avea lista acelor sute de produse în cauză săptămâna viitoare”, a adăugat Le Maire, avertizând că, dacă aceste companii nu-și vor respecta angajamentul, le va „dezvălui [numele] publicului”.

„Pentru un anumit număr de produse alor căror prețuri de vânzare angro au scăzut, și prețurile [de vânzare cu amănuntul] vor trebui să scadă – cu 2, 3, 5, poate chiar cu 10 la sută”, a spus el.

Îmblanzirea inflației

Inflația din Franța a scăzut mai mult decât se estima în luna mai, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimul an, la 6%, în timp ce creșterile prețurilor la energie și alimente s-au moderat.

Dar prețurile la alimente tot erau cu 14% mai mari decât normal luna trecută, după o creștere record de aproape 16% în martie.

Le Maire cere de luni de zile comercianților cu amănuntul și producătorilor de produse alimentare să-și reducă prețurile, pentru a ajuta gospodăriile franceze să facă față crizei costului vieții.

Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orban a impus marilor comercianți cu amănuntul reduceri obligatorii de prețuri la unele produse alimentare de bază, în timp ce guvernul său naționalist încearcă să reducă cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană de la cote ce depășesc 20%.

Nivelul de trai al europenilor: în declin

Potrivit rezultatelor unui sondaj oficial, publicat la începutul săptămânii trecute, mai mult de jumătate din 26.000 de respondenți din întreaga UE „consideră că propriul nivel de trai este în declin și se așteaptă ca acesta să scadă și mai mult”.

Sondajul Eurobarometru a arătat că aproximativ 65% dintre europeni sunt nemulțumiți de ceea ce fac guvernele lor naționale pentru a aborda criza, iar 57% nu sunt mulțumiți de ceea ce face UE.

Prezentând concluziile chestionarului, directorul de campanie al Parlamentului European, Philipp Schulmeister, a recunoscut: „Toate acestea atârnă, într-adevăr, foarte greu asupra oamenilor”.

„Cetăţenii sunt foarte conștienți de cât le mai rămâne în portofel la sfârşitul lunii”, a spus el, adăugând că există totuşi „o notă de optimism” în datele pe care Uniunea Europeană le va putea furniza.

În Franța, 74% dintre cetățeni nu au fost mulțumiți de modul în care guvernul lor a gestionat criza costului vieții, în timp ce în Germania, 59% au fost nemulțumiți.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns