Guvernul vrea prelungirea plafonării prețului alimentelor de bază/ Negrescu:Alte țări au TVA zero la aceste produse

Via: rfi.ro

Analistul economic Adrian Negrescu constată că prețul coșului zilnic a crescut din toamnă, de când a fost introdusă pentru prima dată masura plafonării pentru că unele produse au continuat să se scumpească . Negrescu spune la RFI că reducerea TVA la toate alimentele la 0% ar fi fost o măsură mult mai buna decât plafonarea prețului produselor de bază:

“Depinde de cum privești problema. Dacă te uiți într-adevăr la anumite produse alimentare de bază, da, s-au mai ieftinit: mălaiul, zahărul, uleiul… dar pe ansamblu, atunci când oamenii merg la cumpărături, văd că au coșul de consum, mai scump. Acesta s-a scumpit cu vreo 20 la sută din toamna anului trecut și până în prezent, deci măsura a funcționat în parte și mă aștept ca și în perspectiva următoarelor trei luni să fie doar ieftiniri pe anumite produse, nu pe toate. Și asta este o mare problemă, pentru că, din punctul meu de vedere, nu așa rezolvai problema prețurilor alimentare la produsele de bază, acolo trebuie să intervii cu alte mecanisme care, din punctul meu de vedere puteau fi mult mai eficiente, cum au făcut și alte țări: Au redus, de pildă, TVA la produsele alimentare la zero, în timp ce noi, din păcate, le-am am crescut și le-am crescut la produsele sănătoase, la produsele ecologice de la 5 la 9%. ”

Rep: În ultima vreme observăm că tot mai multe produse și au redus cantitatea și nu neapărat prețul la raft. Vorbim de acest fenomen numit swing fashion. Am văzut ciocolate de 85 de grame în loc de 100, pachete de unt mai mici, chiar și sticlele de lapte au acum 1,3 litri în loc de 1,5 litri. Cine câștigă din aceste tăieri de cantități?

Adrian Negrescu: “Vorbim de o măsură de supraviețuire atât pentru producători, cât și pentru populație. Populația cu venituri mult mai mici raportat la ceea ce se întâmpla, de pildă, acum 3 ani de zile, să nu uităm că inflația cumulată pe ultimii 3 ani depășește 30%. Oamenii caută să cumpere produse mai ieftine, iar producătorii și au adaptat practic gama de produse la această realitate, încercând să reducă prețurile așa cum pot: prin scăderea volumelor, scăderea cantității de produse vândută și prin limitarea ofertei de produse. Dacă vă uitați la raft, veți vedea că sunt din ce în ce mai puține produse și cele mai multe dintre ele mai puțin sănătoase, mai ieftin de produs și care le aduc vânzări. Pentru că, până la urmă totul se traduce în vânzări, în cifră de afaceri. Iar în volume, dacă ne uităm în magazinem din păcate, volumul vânzărilor din hipermarketuri a scăzut semnificativ în ultimii doi ani. ”

Rep: Un studiu făcut de platforma Picodi.com arată că un român cheltuie în fiecare lună cel puțin un sfert din salariul minim doar pe mâncare, în condițiile în care acest salariu minim este, în luna ianuarie, 2079 de lei. Aproximativ 30% dintre români câștigă salariul minim pe economie în acte. Ce ne spun aceste cifre?

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns