În lupta cu turismul excesiv, Veneția introduce o taxă de intrare pentru vizitatori

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

În fața gării principale și a altor puncte de sosire au fost amplasate panouri informative care îi anunță pe turiștii care sosesc în oraș cu privire la noua reglementare, care va fi valabilă până în luna iulie.

Deja există aproximativ 200 de funcționari instruiți să îndrume politicos orice turist care nu știe încă despre noua taxă de intrare în oraș, care poate fi achitată online, obținând un cod QR. Persoanele care nu dețin smartphone-uri pot achita taxa la chioșcurile special amenajate. Odată ce turiștii trec de punctele de intrare desemnate, funcționarii vor verifica aleatoriu codurile QR care atestă că plata taxei de excursie de o zi a fost achitată sau că persoana în cauză este scutită de plata acesteia.

Cei care încalcă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro. Taxa se aplică doar vizitatorilor care sosesc în Veneţia între orele 8:30 și 16:00. În afara acestui interval orar, accesul este liber.

„Trebuie să găsim un nou echilibru între nevoile și interesele turiștilor și cele ale rezidenților, pentru a menține calitatea vieții acestora. Trebuie să le protejăm mediul de viață și, bineînțeles, trebuie să descurajăm turismul în masă, pentru a reduce aglomerația din oraș”, a declarat oficialul de turism al orașului, Simone Venturini.

Veneția se confruntă de multă vreme cu problema turismului în masă. Cu toate acestea, oficialii orașului consideră că estimările de dinainte de pandemia de Covid-19 cu privire la numărul de vizitatori care sosesc în Veneția, respesctiv între 25 și 30 de milioane de persoane pe an, incluzând și numărul excursioniștilor de o zi, nu sunt precise. Prin urmare, proiectul pilot are ca scop să pună la dispoziție, totodată, și date mai exacte cu privire la numărul real de turiști care vizitează orașul, ceea ce va permite autorităților să gestioneze mai eficient fluxul de vizitatori și impactul acestora asupra orașului și a comunității locale.

În schimb, numărul turiștilor care au rămas peste noapte în oraș, conform datelor oficiale, a fost de 4,6 milioane anul trecut, în scădere cu 16% față de cifrele înregistrate înainte de pandemie.

Orașul este pus la încercare și suprasolicitat atunci când numărul excursioniștilor de o zi ajunge să se situeze între 30.000 și 40.000, precizează Venturini. Străzile sale înguste sunt împânzite de oameni, iar taxiurile acvatice sunt mereu pline, impiedicându-i pe locuitori să își desfășoare activitățile de zi cu zi în mod eficient.

Cu toate acestea, nu toți rezidenții sunt convinși de eficacitatea noului sistem de descurajare a turismului în masă, argumenând că ar trebui, în schimb, acordată mai multă atenție creșterii populației locale și dezvoltării serviciilor de care au nevoie.

Veneția a fost anul trecut martoră unui record major, numărul de locuri de cazare destinate turiștilor depășind pentru prima dată numărul oficial al rezidenților orașului, care este acum sub 50.000 în centrul său istoric cunoscut pentru frumusețea sa pitorească și celebrele sale canale.

„Introducerea unei taxe de intrare în oraș nu va reduce sub nicio formă numărul de turiști care vizitează orașul”, susține Tommaso Cacciari, un activist care a organizat joi un protest față de noua măsură aplicată în Veneția.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns