UE lansează o anchetă privind piața dispozitivelor medicale din China

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Uniunea Europeană se teme ca nu cumva China să își favorizeaze proprii furnizori în ceea ce privește achiziția de dispozitive medicale. Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, anunțând ancheta, a descris modalitățile prin care acest fenomen ar putea avea loc, inclusiv prin intermediul politicii „Buy China”.

Totodată, UE este îngrijorată și de faptul că China ar putea impune anumite restricții sau condiții importurilor de dispozitive medicale, „care ar putea duce la oferte extrem de scăzute pentru produsele companiilor orientate spre profit”, se arată în anunțul publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Ancheta de față va „afecta imaginea UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

„Comunitatea internațională va percepe ancheta lansată de UE drept un act de protecționism”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, solicitând Uniunii Europene să „înceteze să mai folosească orice scuză pentru a suprima și restricționa fără motiv afacerile din China”.

O piață în valoare de 135 de miliarde de euro

Piața dispozitivelor medicale din China este a doua ca mărime din lume după cea a Statelor Unite, cu o valoare estimată de aproximativ 135 de miliarde de euro în anul 2022, potrivit unui raport de anul trecut al grupului de experți MERICS, specializat în chestiuni referitoare la China.

Ancheta efectuată de UE este prima de acest gen din cadrul Instrumentului său privind Achizițiile Publice Internaționale, care urmărește să promoveze reciprocitatea în ceea ce privește accesul la piețele internaționale de achiziții publice.

„Măsurile și practicile… restrictive dezavantajează în mod semnificativ și sistemic operatorii economici, bunurile și serviciile Uniunii Europene, deoarece favorizează în mod sistematic achizițiile de produse interne în detrimentul celor importate”, se arată în Monitorul Oficial al UE.

În cazul în care ancheta constată un comportament inechitabil din partea Chinei, UE poate limita accesul companiilor chineze pe piața de achiziții din toate cele 27 de țări membre ale sale.

Ancheta trebuie să se încheie în termen de nouă luni, deși Comisia Europeană poate prelungi acest termen cu încă cinci luni, se precizează în Jurnalul Oficial.

China este „invitată să-și exprime punctul de vedere și să pună la dispoziție informații relevante în acest caz”, putând, totodată, organiza și ședințe de consultare cu Comisia Europeană, autoritatea în materie de politică comercială a UE, „pentru a elimina sau remedia presupusele măsuri și practici de caare este acuzată”, se precizează în textul publicat în Monitorul Oficial.

Val de anchete

Uniunea Europeană a lansat o serie de anchete vizând China pe parcursul ultimelor luni, concentrându-se, în mod special, pe subvențiile acordate în domeniul tehnologiilor verzi.

La începutul lunii aprilie, UE a stârnit o reacție negativă de nemulțumire din partea Beijingului după ce a făcut public anunțul că va efectua o investigație asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene.

Alte anchete s-au axat pe subvențiile chineze pentru panouri solare, mașini electrice și trenuri, pe măsură ce UE încearcă să își reducă dependența excesivă de tehnologia mai ieftină din China.

Ca parte a unei anchete privind subvențiile străine, au fost efectuate controale neanunțate la sediile din UE ale unei companii neidentificate care produce și vinde „echipamente de securitate”, a anunțat marți Comisia Europeană.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns