În numele Domnului, vă fur banii!

Via: rfi.ro

Anul trecut, un pastor american din Denver și-a îndemnat enoriașii să cumpere criptomonede, dar i-a lăsat fără o parte din bani. Cum s-ar spune: „dacă nu crezi în cripto, este suficient să crezi în Dumnezeu”. Acesta a fost argumentul de necontestat cu care pastorul și-a convins credincioșii să investească într-o monedă virtuală.

De altfel, în videoclipul de pe Youtube prin care își promovează propria criptomonedă pastorul spune foarte clar: „Mâna lui Dumnezeu este pe INDXcoin și noi lansăm această monedă”. Ați înțeles: INDXcoin este moneda pe care a creat-o pastorul american, pe numele său Eli Regalado, și care este binecuvântată chiar de Domnul.

După ce tot felul de vedete din lumea muzicii, a sportului sau din mediul de afaceri au promovat tot felul de criptomonede, acum, a venit și rândul lui Dumnezeu.

În aprilie 2023, după ce două mici bănci regionale au dat faliment, pastorul Eli Regalado a explicat comunității sale că a venit timpul să se îndepărteze de instituțiile financiare și să se pregătească pentru transferul bogăției lor către Dumnezeu.

În același timp, pastorul și soția sa și-au făcut o platformă de schimb pe care au listat propria criptomonedă. În doar câteva luni, omul bisericii a reușit să strângă 3,2 milioane de dolari de la enoriașii săi și de la câteva comunități creștine din zona orașului Denver.

Conform regulilor criptomonedelor, emiterea de monede virtuale este însoțită de un document care descrie proiectul și modelul economic având rolul de a explica modul de funcționare al criptomonedei pentru investitori și pentru a-i atrage să își plaseze banii.

Eli Regalado a susținut că Dumnezeu a fost cel care l-a convins să creeze INDXcoin, care este o investiție sigură și rentabilă. În plus, această monedă divină și, bineînțeles, virtuală este la mare căutare și oferă un raport risc-recompensă fără precedent, se spunea în campania de marketing. Cu această promovare, 300 de enoriași au fost convinși să investească, în total, peste trei milioane de dolari.

După câteva luni, însă, la autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din Colorado au început să apară plângeri de la persoane anonime care reclamau că nu au ajuns să beneficieze de rodul investiției lor.

De asemenea, o reclamație la biroul procurorului general indica bunurile pe care familia pastorului le achiziționase în ultimele luni. Era vorba despre o mașină de lux, despre genți de firmă, bijuterii, yachturi sau renovarea casei. În total, cuplul a deturnat 1,3 milioane de dolari pentru a-și finanța stilul de viață luxos.

Trebuie remarcat că pastorul nu a negat acuzațiile care i-au fost aduse de instituțiile statului. Ba chiar, a recunoscut că a luat 1,3 milioane de dolari din banii investitorilor, din care câteva sute de mii de dolari le-a folosit pentru renovarea casei în care locuiește împreună cu familia. „Domnul a fost cel care ne-a cerut să luăm banii”, a declarat Eli Regalado.

La modul serios, acum, trebuie spus că un audit independent a arătat că pastorul și soția sa nu aveau deloc experiență în materie de criptomonede, că moneda virtuală creată era nesigură și plină de probleme tehnice, că era lipsită de lichiditate și fără valoare, chiar dacă era prezentată ca o investiție cu profit ridicat și risc scăzut.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns