INTERVIU „Statul român este disfuncțional. Nevoia de schimbare este colosală, dar e Bolojan discutat ca prezidențial? Nu! Iar românii văd...

Via: hotnews.ro

Barbu Mateescu, sociolog, spune că merge la vot amintindu-și de sacrificiul tinerilor din 1989. El consideră că românii își pun clar întrebarea: „Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă? Sunt oameni destul de epuizați”. În aceste condiții, societatea se întreabă de ce politicienii nu discută soluții reale de schimbare. „Uitați liderul liberal de la Oradea, Bolojan. El a întrebat: Dar noi de ce suntem la guvernare? De ce nu facem?”.

Ilie BolojanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

RISCUL: ”România este într-o criză bugetară absolut colosală și nu exclud ideea ca alegerile de anul ăsta să fie exact precum cele din 2009. Victorii otrăvite. Cine a câștigat și e la putere s-a nenorocit, pentru că va trebui să managerieze un dezastru social în 2025”.PARTEA BUNĂ: ”Efectul scăderii sărăciei este incredibil. Este ca atunci când ai urechile astupate și pentru prima dată oamenii pot să audă. Au libertatea, pentru prima dată în zeci de ani, să spună niște întrebări. Cât timp stai sub piatra de moară a foametei, nu ai libertate”.BUCUREȘTI: ”În cazul Nicușor Dan e un mecanism care se activează. Avem autoidentificare. Omul e expert în ceva. Și eu mă simt expert ca tânăr, în ceva”.DE CE VOTEAZĂ: Există licee în București, au la intrarea elevilor o mică plăcuță unde-s trecute numele elevilor acelui liceu care au murit în 1989. Elevi de-a 10-a, de-a 11-a, de-a doișpea. Și nu poți să vezi o plăcuță de asta și să nu simți nimic, chiar nimic. Niște oameni care au murit, niște destine frânte la o vârstă foarte timpurie, pentru ca noi să stăm acuma, iată, nu la coadă la unt, alături de Coreea de Nord și Cuba. Asta m-a motivat întotdeauna să votez”.

Interviul face parte dintr-o serie lansată de HotNews.ro. În anul electoral 2024, discutăm cu personalități nonpartizane din diverse domenii pentru a înțelege mai bine care este contextul votului.

Barbu Mateescu și-a făcut studiile de sociologie politică la University of Pennsylvania și s-a întors în România. Barbu Mateescu este din București, dar s-a mutat la Cluj. Face mereu alegeri, cum îi place să spună.

Despre alegeri, cu Barbu Mateescu:

– Cine sunt tinerii votanți de AUR, domnule Mateescu?

– Atenție! Parte din tineri votează cu AUR. Vorbim de un profil similar cu tinerii care au dat AUR la parlamentarile din 2020, când AUR a intrat în Parlament. AUR a fost votat atunci de 1,1% din cei cu vârsta de peste 60 de ani. Atunci AUR a beneficiat de o susținere consistentă din partea tinerilor din rural. Uităm mereu de tinerii care există în rural, care sunt mulți și care nu au aceleași oportunități precum cei din mediul urban. AUR și acești tineri găsesc aceeași frustrare, aceeași furie împotriva sistemului.

– De unde vin aceste furii?

– Păi vin din niște realități foarte simple: ignorare, lipsuri și frustrări. Ai telefonul în mână, te duci pe Tiktok, te duci pe Instagram, vezi cum trăiesc tinerii din Amsterdam și New-York, vezi cum trăiesc tinerii din Cluj-Napoca și Timișoara și tu ești la o planetă distanță, într-un loc unde nu există nici măcar gară.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns