”Lacrimi multe, cuvinte puține” la eliberarea ostaticilor israelieni

Via: rfi.ro

Cei doi cetățeni de origine israeliană și argentiniană răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Kibbutzului Nir Yitzhak din sudul Israelului, au fost transportați cu elicopterul la spitalul Sheba din Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv.

“În jurul orei 3.00 am primit un apel de la autoritățile israeliene care ne-au spus: “Fernando și Luis sunt în siguranță acum, vă așteptăm la spital să îi vedeți.” Am fost în stare de șoc. Nu ne așteptam la așa ceva”, a declarat Idan Bejerano, ginerele lui Luis Har, pentru jurnaliștii de la spital.

“Se află sub supraveghere medicală strictă, imobilizați la pat. Par să se simtă bine, dacă pot spune așa. Trec printr-o serie de teste medicale, înconjurați de personal medical și, mai important, familiile lor sunt alături de ei”, adaugă bărbatul în vârstă de 48 de ani.

“Astăzi e ziua mea de naștere, iar Luis nu a uitat! Mi-a zis: ‘’Hei, Idan, azi e ziua ta de naștere’’. Își amintește!”

“Când i-am văzut, inima îmi bătea cu 200 de bătăi pe minut, poate chiar mai mult. Au fost multe lacrimi și îmbrățișări, dar puține cuvinte (…) Suntem fericiți astăzi, dar nu am câștigat. Acesta este doar încă un pas spre întoarcerea acasă a ostaticilor încă reținuți în Gaza”, a subliniat el.

În ultimele patru luni, “ne-am culcat obosiți și ne-am trezit obosiți. Erau zvonuri, videoclipuri (cu ostatici), a fost foarte, foarte dificil”, continuă el.

Pentru directorul spitalului, Arnon Afek, “cel mai emoționant moment a fost îmbrățișarea în tăcere” de la reuniune. “Îmi voi aminti acel moment pentru tot restul vieții mele”, a declarat el pentru AFP.

“Un miracol”

Spitalul din Sheba găzduise deja aproximativ treizeci de ostatici eliberați în cadrul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie.

“Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat este că, în afară de aspectul pur fizic, există și aspectul psihologic. Este nevoie de răbdare. Înțelegerea modului în care au fost tratați va dura ceva timp”, afirmă Arnon Afek.

Aflată în spital, nepoata lui Fernando Marman, Gefen Sigal Ilan, tremură de când s-a aflat vestea eliberării unchiului ei. Sunt “în stare de șoc”, “când l-am văzut, nu-mi venea să cred că este adevărat”, a declarat pentru AFP tânăra de 36 de ani, vizibil marcată. Ea i-a descris pe cei doi bărbați ca fiind “foarte slabi și palizi”.

Ea insistă, de asemenea, că “lupta” nu s-a încheiat: 130 de ostatici sunt încă dispăruți.

O purtătoare de cuvânt a spitalului a declarat luni seară că “cei doi bărbați” sunt în stare stabilă. “Dar semnele unei captivități prelungite și ale lipsei de îngrijiri medicale sunt evidente”, a spus ea.

Pe data de 7 octombrie, Luis, care locuiește în Kibbutz Urim, se afla împreună cu partenera sa Clara în Nir Yithzak, alături de alți trei membri ai familiei – Fernando Marman, Gabriela Leimberg și Mia Leimberg – când un comando Hamas a dat buzna în casă.

Adăpostiți în camera de siguranță a casei, au încercat să blocheze ușa cu un scaun, dar fără succes.

Echipa de intervenție i-a luat ostatici pe Gabriela, Mia și Clara, Luis și Fernando.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns