BD – o formă inedită de omagiere a eroilor Rezistenței Franceze

Via: rfi.ro

Pentru Jean-David Morvan, în vârstă de 54 de ani, este un nou titlu dintr-o serie care devine din ce în ce mai lungă.

,,Totul se datorează de fapt Irenei Sendler, care a salvat 2.500 de copii din ghetoul din Varșovia și despre care am scris un prim volum BD”, spune el pentru AFP. ,,Am fost frustrat că nu am întâlnit-o, pentru că ea a murit în 2008, iar eu am început această bandă desenată în 2014”.

Jean-Davis este coautorul unei biografii care a ajuns la cinci volume, între 2017 și 2020, și la 344 de pagini în ,,ediția sa completă”.

Au urmat benzile desenate ,,Madeleine, résistante”, despre Madeleine Riffaud, acum în două volume (2021 și 2023) din cele trei prevăzute, ,,Simone”, despre deportata Simone Lagrange, tot în două volume (2022 și 2024), și ,,Adieu Birkenau”, despre o altă deportată, Ginette Kolinka (2023).

Madeleine Riffaud în 2021 Foto © Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Madeleine Riffaud, astăzi în vârstă de 99 de ani, a devenit o prietenă foarte apropiată, în urma unei întâlniri memorabile. Autorul nu mai numără drumurile dus-întors între casa sa din Reims și a ei din Paris. ,,E e de fapt cealaltă bunică a mea”, spune JDMorvan, pentru că ,,nu știu ce aș fi făcut în timpul războiului, dar știu că aș fi luptat în război cu Madeleine”.

Ea este cea care a devenit luptătoare în Rezistență la vârsta de 17 ani, a fost cea care l-a determinat pe autor să creeze o adevărată frescă despre grupul Francs-tireurs partisans Main-d’œuvre immigrée (FTP-MOI, grup de rezistență comunist), deoarece ,,acești luptători erau idolii lui”.

,,Fiecare proiect îl hrănește pe celălalt”, spune el.

O petiție a fost apoi lansată pentru a susține ideea ca oamenii uciși în cadrul propagandei ”Affiche Rouge” să intre în Panthéon. JDMorvan a semnat petiția, confirmând astfel că banda desenată își va găsi cititori. Fără să își imagineze că președintele Emmanuel Macron îi va onora pe Manouchiani.

Dar nimic nu este simplu cu acest grup de rezistenți străini sau de origine străină, atunci când este vorba de a descâlci legenda de adevărul istoric.

O istorie ascunsă

,,Nu vom ști niciodată care este realitatea. Așa cum spune Madeleine, cu Rezistența, nu există arhive, nu există documente oficiale. Este ascunsă, secretă”, spune autorul cărții ,,Cartier-Bresson, Allemagne 1945”.

Pentru acest album despre grupul Manouchian, el a lucrat cu un istoric, Thomas Fontaine, director al Muzeului Rezistenței Naționale.

Ocupația și represiunea nazistă sunt portretizate la nivelul personajelor.

Foto: Facebook / Expo-Manouchian-MRN

În cazul Affiche Rouge, este ușor de înțeles de ce propaganda germană a denunțat ,,armata crimei”. Numărul tot mai mare de atacuri împotriva soldaților Wehrmacht, a feldgendarmes și a soldaților SS, lovise puternic forțele de ocupație.

,,Am trecut de la Paris, ca cel mai frumos oraș pentru germanii care ajungeau în permisie, cu șampanie, femei, spectacole, Orașul Luminilor, la Parisul de la jumătatea anului 43, cel mai periculos oraș pentru germani”, subliniază autorul benzii desenate.

,,Cred că este important să vorbim despre străinii din Franța”, continuă el. ,,Ei au luptat pentru un ideal, din patriotism, care nu este de stânga sau de extremă dreapta.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns