Lovită de probleme financiare, Cuba majorează prețurile la carburanți cu peste 500%

Via: rfi.ro

Prețul unui litru de benzină obișnuită va crește de la 25 de pesos (20 de cenți americani) la 132 de pesos, în timp ce prețul benzinei premium va sări de la 30 la 156 de pesos, a declarat ministrul Finanțelor și Prețurilor, Vladimir Regueiro.

Totodată, până și turiștii care vin în vacanțe în Cuba va trebui să plătească pentru combustibil în moneda națională.

Guvernul cubanez, care subvenționează aproape toate bunurile și serviciile de bază, a anunțat la sfârșitul lunii decembrie o serie de măsuri menite să reducă deficitele financiare, pe fondul unei crize economice acute care afectează întreaga țară.

Economia cubaneză a înregistrat o scădere de 2% în anul 2023, în timp ce inflația a ajuns la 30%, potrivit estimărilor oficiale.

Guvernul nu mai poate subvenționa prețurile carburanților, într-un context în care statul, condus de lideri comuniști, duce lipsă de valută străină și se confruntă de zeci de ani încoace cu restricțiile comerciale și economice impuse de Statele Unite, a mărturisit luna trecută ministrul Economiei, Alejandro Gil.

„Țara nu mai poate menține prețul combustibilului, de altfel fiind cel mai ieftin din lume în comparație cu prețurile din alte țări”, a declarat Gil.

Benzina în Cuba este „foarte ieftină, însă comparativ cu salariile din țară, este extrem de scumpă”, a declarat pentru AFP economistul Omar Everleny Perez, care susține că noua structură a prețurilor va avea un impact puternic asupra „întregii societăți”.

Guvernul a anunțat luni și o majorare cu 25% a prețurilor la energie electrică pentru marii consumatori din zonele rezidențiale, precum și creșteri ale costurilor pentru gazele naturale.

Banca Centrală studiază un potențial nou curs de schimb față de dolar, anunță guvernul. Pesoul a fost devalorizat de două ori începând din 2021.

Insula cu 11 milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la prăbușirea blocului sovietic în anii 1990, pe fondul consecințelor survenite după pandemia de Covid-19, a înăspririi sancțiunilor impuse de guvernul SUA în ultimii ani și a deficiențelor și vulnerabilităților sistemului economic și politic al țării.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns