Măsurile de intervenție în zona prețurilor în economie sunt întotdeauna cu efecte adverse (Interviu)

Via: rfi.ro

Aurelian Dochia: În primul rând, eu, personal, nu cunosc detaliile unei astfel de măsuri. S-a anunțat că s-a discutat deja cu o serie de retaileri care iau măsuri de limitare a adaosului comercial, însă nu știu exact dacă se va ajunge la un sistem obligatoriu, dacă se va impune în vreun fel adaosul comercial pe care îl pun retailerii sau este o măsură voluntară, pe care fiecare o aplică cum crede și cât vrea.

În plus, este folosită formula de plafonare a prețurilor, care sugerează că sunt măsuri imperative, care spun ca la ulei, de exemplu, să nu fie preț mai mare de 12 lei pe litru. Mi-e greu să înțeleg și să văd cum se aplică în practică o asemenea măsură.

În magazine există o asemenea varietate de produse de calități diferite, unele de import, altele de producție autohtonă. Este evident că nu la toate se potrivește un singur preț plafonat. Oricare ar fi acest preț plafonat, fie este prea mare și atunci nu se schimbă nimic față de ce a fost până acum, fie este prea mic și atunci nu vor mai fi pe rafturi anumite produse. Experiența asta a fost repetată în nenumărate rânduri de guverne din toată lumea.

De exemplu, în ultimii ani, vecina noastră Ungaria a încercat plafonarea prețurilor și în scurtă vreme rafturile magazinelor au început să ducă lipsă de anumite produse. Niciodată astfel de experimente nu s-au terminat bine.

În afară de caracterul politic și electoral pe care o asemenea măsură îl are, pentru că liderii politici sunt cu ochii la electorat atunci când propun și când anunță astfel de măsuri, mi-e teamă că economia nu funcționează cu decrete de genul ăsta.

Reporter: În ce măsură contează acest termen de șase luni?

AD: Trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe. Noi ne-am înscris deja pe o tendință de reducere a ritmului de creștere a inflației. Nu mai suntem la aproape 16%, așa cum eram acum câteva luni. Probabil că deja statistica va anunța o inflație cu un singur procent, sub 10%. Până la toamnă Banca Națională prognozează că inflația o să ajungă la 7%.

Presiunile pe creșterea prețurilor au scăzut deja. Nu este exclus ca în magazine să vedem pentru anumite produse o stagnare a prețurilor și poate chiar în anumite cazuri (o scădere a prețurilor). Pentru că 2023 se anunță un an agricol bun. Până acum am avut condiții bune. Dacă va fi un an agricol bun s-ar putea ca spre toamnă să vedem deja o tendință naturală de scădere a prețurilor fără niciun fel de intervenție guvernamentală.

Rep: Unde ați încadra acest demers, această inițiativă?

AD: Cred că în primul rând are un caracter politic electoral. Măsurile de intervenție în zona prețurilor în economie sunt întotdeauna cu efecte adverse, care vor apărea mai devreme sau mai târziu. Să sperăm că lucrurile nu vor merge așa mai departe. Faptul că inflația scade în general, va ajuta foarte mult ca această discuție și aceste măsuri heirupiste să fie depășite.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns