Meta: Măsuri suplimentare de protecție pentru adolescenții utilizatori de Instagram

Via: rfi.ro

”Înainte ca un adolescent să poată ajusta anumite setări în Instagram, acum va trebui să primească aprobarea părinților prin intermediul instrumentelor de control parental ale aplicației,” a afirmat compania din California într-un comunicat.

Prin urmare, un utilizator minor va avea nevoie de aprobarea directă a părinților săi pentru a-și face contul public, pentru a accesa conținut considerat “sensibil” sau pentru a avea posibilitatea de a primi mesaje de la persoane pe care nu le urmărește deja pe platformă.

Meta (compania-mamă a Facebook, Instagram și Whatsapp, printre altele) dorește să “protejeze mai bine adolescenții împotriva contactelor nedorite” și să “permită părinților să aibă un control mai eficient asupra experienței online a copiilor lor”.

Pentru minori, funcția de mesagerie va fi acum automat blocată, astfel încât să nu poată primi mesaje de la persoane pe care nu le-au adăugat deja pe Instagram.

La sfârșitul lunii octombrie, peste patruzeci de state americane au intentat proces împotriva Meta, considerând că platformele sale afectează “sănătatea mentală și fizică a tineretului”, menționând riscurile de dependență, hărțuire online sau tulburări alimentare.

“Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage (…) și, în cele din urmă, a prins în capcană tineri și adolescenți pentru profit”, au afirmat procurorii generali în plângere.

Potrivit acestor state, atât democrate, cât și republicane, compania californiană a “ascuns practicile prin care aceste platforme exploatează și manipulează consumatorii cei mai vulnerabili și a ignorat daunele semnificative provocate sănătății mentale și fizice a tinerilor din țara noastră”.

Comisia Europeană, pe de altă parte, a anunțat în noiembrie că a deschis o anchetă asupra măsurilor implementate de Meta și Snap (Snapchat) pentru a proteja minorii, în special “sănătatea fizică și mentală” a acestora, după un demers identic care a vizat TikTok și YouTube.

Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de France24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns