Un tablou semnat Gustav Klimt, pierdut și regăsit în Austria

Via: rfi.ro

“Portretul domnișoarei Lieser” (1917), una dintre ultimele opere ale artistului, comandată de o familie înstărită de evrei, a fost prezentată publicului din Viena la sfârșitul lunii ianuarie. Ultimul proprietar cunoscut al acestei picturi a murit în 1943, după ce a fost deportat într-un lagăr nazist.

Pânza, foarte bine conservată, a fost văzută ultima dată la o expoziție în Viena în 1925, așa cum rezultă dintr-o fotografie alb-negru, de fapt singura dovadă a existenței sale.

În fișa de inventar apare mențiunea că în 1925, tabloul a fost în posesia Doamnei Lieser, la adresa IV, Argentinierstrasse 20.

Tabloul a dispărut temporar, reapărând abia atunci când actualii proprietari au solicitat asistență juridică în timpul procesului de moștenire de la rudele îndepărtate care îl dețineau încă din anii 1960.

Ce s-a întâmplat cu opera între timp rămâne un mister, a comentat în fața presei expertul Ernst Ploil, de la casa Kinsky, în ciuda cercetărilor extinse.

Henriette Lieser, o susținătoare a avangardei vieneze, a rămas în Viena în ciuda dictaturii naziste, fiind ulterior deportată în 1942 și ucisă în anul următor.

Moștenitorii ei au fost contactați, iar unii dintre aceștia au venit pentru a vedea tabloul, care a rămas până acum nerevendicat și nu a apărut niciodată pe nicio listă de restituire.

“Nu avem niciun indiciu că ar fi fost confiscată de naziști”, a insistat dl Ploil.

Însă, în cazul unei viitoare dispute, a fost semnat un contract între descendenții familiei Lieser și noii proprietari, în conformitate cu Acordurile de la Washington din 1998, prin care 44 de state, inclusiv Austria, s-au angajat să recupereze și să restituie operele de artă furate de naziști.

“Portretul neterminat al domnișoarei Lieser” prezintă o tânără brunetă îmbrăcată într-o jachetă ornamentată, care iese în evidență pe un fundal roșu.

Ar putea fi vândut pentru o sumă cuprinsă între 30 și 50 de milioane de euro, potrivit casei de licitații Kinsky, care se așteaptă chiar la o creștere a prețului până la 70 de milioane de euro, având în vedere recordurile recente stabilite de Klimt, care a murit la Viena în 1918.

În iunie 2023, “Doamna cu evantaiul” a fost vândută la casa de licitații Sotheby’s din Londra pentru peste 86 de milioane de euro (74 de milioane de lire sterline), stabilind astfel un record pentru o operă de artă vândută la licitație în Europa.

Înainte de vânzarea sa, considerată fără precedent în Austria, opera va fi expusă în Elveția, Germania, Marea Britanie și Hong Kong.

Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de France24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns