“Ministerul Sănătății și CNAS trebuie să asigure acces gratuit la metode de contracepție și protecție” (interviu)

Via: rfi.ro

Asociația Moașelor Independente, Centrul FILIA, Asociația SEXUL vs BARZA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația E-Romnja și Asociația de Planificare Familială și Sănătatea Reproducerii din România, cu susținerea a 214 organizații din România și de la nivel european, solicită, într-o scrisoare deschisă, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să asigure accesul gratuit și universal la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție, așa cum prevede Strategia Națională de Sănătate 2023-2030.

Organizațiile care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive în România solicită de urgență pentru anul 2024, cât și pentru fiecare an din perioada 2024 – 2030, bugetarea aferentă Strategiei Naționale de Sănătate și distribuirea gratuită a contraceptivelor, inclusiv contracepție de urgență și sterilete, și a metodelor de protecție în rândul populației, în special în rândul populației vulnerabile, și cer astfel autorităților să protejeze femeile, fetele și tinerii din România de sarcinii nedorite și infecții cu transmitere sexuală.

Organizațiile societății civile arată că „aceeași strategie prevede bugetarea a 10.000.000 de lei anual” și solicită Ministerului Sănătății „transparență cu privire la alocarea acestui buget și asumarea concretă a unei sume anuale, strict pentru achiziția și distribuirea de contraceptive”.

„De peste 10 ani, femeile și fetele din România nu au acces la metode contraceptive și de protecție decontate de stat. Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv cele de planificare familială, sunt din ce în ce mai inaccesibile pentru populație, mai ales pentru categoriile vulnerabile. Acest lucru este rezultatul lipsei de interes a guvernelor față de starea de sănătate reproductivă a populației și față de adoptarea oricăror măsuri de prevenție. (…) În acest context, la care se adaugă lipsa de acces la educație sexuală în școli și la întreruperi de sarcină sigure, consecințele pentru fete și femei sunt grave: sarcini nedorite în rândul adolescentelor, creșterea mortalității materne, creșterea cazurilor de infecții cu transmitere sexuală”, se arată în scrisoarea deschisă.

“Cerem autorităților să bugeteze planul național sau programul național, cum doresc să-l numească, de contracepție, pentru 2024. Este un program care a fost în vigoare ani la rând, până în 2016, când s-a oprit finanțarea pentru el. De atunci, cabinetele de planificare familială au intrat într-un declin, nu au mai format medici, practic, planificarea familială cu aceste centre de servicii pentru femei nu merge fără contracepție gratuită pentru anumite categorii măcar vulnerabile. Nicio țară nu are o reformă care să funcționeze fără contracepția gratuită. Medicii s-au pensionat, rețeaua s-a înjumătățit, iar cei care au rămas mai sunt foarte puțin activi, de fapt.

Și asta se vede în cel mai mare număr de sarcini la minore, pe segmentul de vârstă 12-15 ani, aici suntem de mână și cu lipsa educației sexuale, deci nu e numai lipsa contraceptivelor, mame multipare-cu mulți copii, pe care nu si-i doresc dar pe care sarcini nu le pot preveni și femei care suferă abuzuri, inclusiv viol, care nu au acees la contracepție”, explică la RFI, Irina Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România.

Ascultă aici interviul integral:

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns