Mii de angajați au protestat în toată țara, nemulțumiți de noua Lege a Pensiilor

Via: rfi.ro

Principala nemulțumire este legată de proiectul de Lege privind sistemul public de pensii care, potrivit acestora, abrogă drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal, în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare.

“Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!”, susţin sindicaliştii.

Legea le-ar schimba încadrarea în muncă de la condiții speciale și deosebite, ceea ce înseamnă că pierd anumite sporuri și vechime, spun sindicaliștii.

Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat “pe repede înainte”, nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.

Sistemul de pensii și salarii este la pământ, cine se iluzionează că vor fi cine știe ce creșteri de pensii de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a ciuntirii așa ziselor pensii speciale, în frunte cu cele militare, se înșală amarnic. Nu se va da nimic, apun sindicalistii, potrivit Știrilor TVR.

La protest au venit și medici din rețeaa sanitară a CFR, aceștia se tem că spitalele CFR ar putea fi desființate și ei ar rămâne fără locuri de muncă.

La rândul lor, reprezentanţii silvicultorilor sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul privind Legea pensiilor abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale, fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale. Silvicultorii îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii ş, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, Statutul personalului silvic.

Potrivit acestora, din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România s-a constatat că speranţa medie de viaţă în silvicultură nu depăşeşte vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută din statele Uniunii Europene.

În perioada anterioară publicării acestui proiect legislativ şi a „Legii austerităţii”, dar şi în ultimele două săptămâni, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian susţin că „au tot încercat să convingă reprezentanţii Guvernului României că măsurile adoptate dau tocmai în lucrătorii care muncesc din greu în diverse domenii de activitate considerate strategice”.

Totodată, câteva sute de mineri de la exploatările de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului, au protestat joi, în faţa sucursalelor miniere, nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege a pensiilor, relatează Agerpres.

Minerii susţin că noua lege este discriminatorie, deoarece angajaţii care se vor pensiona după prevederile acestui act normativ vor avea pensii mai mici cu peste 40%, comparativ cu cei care au ieşit deja la pensie, a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

Liderul sindical a adăugat că este împotriva prelungirii vârstei de pensionare, afirmând că activitatea minerilor se desfăşoară în condiţii mai grele ca în trecut, iar minele şi centralele electrice pe bază de cărbune se vor închide din anul 2032.

„Ştim că activitatea noastră va deveni istorie din anul 2032, dar vrem să ne fie respectată demnitatea de român şi de cetăţeni europeni”, a punctat Câmpean.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns